Археолози oткривају тајне Црне краљице

Слободан Дакић
Археолози oткривају тајне Црне краљице

Мркоњић Град - Археолошка истраживања која су започета на локалитету средњовјековног града Призрена у кањону ријеке Сане, у којем је живјела легендарна Црна краљица, биће настављена до краја овог мјесеца.

Потврдио је ово предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Миленко Милекић и додао да је ријеч о пројекту који је, између осталог, значајан и за развој туризма.

- Договорено је да археолози Музеја РС наставе истраживање Призрена, за шта су новац обезбиједили Министарство просвјете и културе РС и општина. У плану је да се уради конзервација досадашњих радова - рекао је Милекић.

Према његовим ријечима, током 2011. и 2012. године археолошки Музеј РС извео је двије истраживачке кампање на локалитету Призрен. Археолози ће поново имати прилику да завире дубље у прошлост утврђења које вијековима скрива тајну о Црној краљици и становницима Призрена, који су се усудили да на тако врлетном мјесту свију "гнијездо од камена". Археолог Горан Симовић истиче да се Призрен током средњег вијека налазио на јужним границама жупе Бањице, једне од жупа средњовјековне босанске државе.

- Међу локалним становништвом у селима у долини ријеке Сане Призрен је и данас познат као мјесто гдје се налазио средњовјековни град у којем је живјела легендарна Црна краљица. То је локалитет гдје су мјештани налазили врхове копаља и стријела, дијелове "сабљи", клинова, потковица, сјекира и ланаца - рекао је Симовић и додао да се боравак војничке посаде на локалитету може повезати са формирањем Јајачке бановине, тампон-зоне између Угарске и Турске царевине.

- Истраживања су бацила само трачак свјетлости на тајне које чува и памти ово необично утврђење. Још је непознат одговор ко је и када подигао ово утврђење - рекао је Симовић.

На подручју мркоњићке општине евидентирано је 270 археолошких локалитета, од праисторије до средњег вијека.

Легенда

Постоје бројне легенде о Црној краљици, о томе како је нападала људе помоћу црних гавранова, о закопаном благу и друге. Пред крај живота наводно се бавила алхемијом и окултизмом. Сматра се да је умрла 1451. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана