Arheolozi otkrivaju tajne Crne kraljice

Slobodan Dakić
Arheolozi otkrivaju tajne Crne kraljice

Mrkonjić Grad - Arheološka istraživanja koja su započeta na lokalitetu srednjovjekovnog grada Prizrena u kanjonu rijeke Sane, u kojem je živjela legendarna Crna kraljica, biće nastavljena do kraja ovog mjeseca.

Potvrdio je ovo predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Milenko Milekić i dodao da je riječ o projektu koji je, između ostalog, značajan i za razvoj turizma.

- Dogovoreno je da arheolozi Muzeja RS nastave istraživanje Prizrena, za šta su novac obezbijedili Ministarstvo prosvjete i kulture RS i opština. U planu je da se uradi konzervacija dosadašnjih radova - rekao je Milekić.

Prema njegovim riječima, tokom 2011. i 2012. godine arheološki Muzej RS izveo je dvije istraživačke kampanje na lokalitetu Prizren. Arheolozi će ponovo imati priliku da zavire dublje u prošlost utvrđenja koje vijekovima skriva tajnu o Crnoj kraljici i stanovnicima Prizrena, koji su se usudili da na tako vrletnom mjestu sviju "gnijezdo od kamena". Arheolog Goran Simović ističe da se Prizren tokom srednjeg vijeka nalazio na južnim granicama župe Banjice, jedne od župa srednjovjekovne bosanske države.

- Među lokalnim stanovništvom u selima u dolini rijeke Sane Prizren je i danas poznat kao mjesto gdje se nalazio srednjovjekovni grad u kojem je živjela legendarna Crna kraljica. To je lokalitet gdje su mještani nalazili vrhove kopalja i strijela, dijelove "sablji", klinova, potkovica, sjekira i lanaca - rekao je Simović i dodao da se boravak vojničke posade na lokalitetu može povezati sa formiranjem Jajačke banovine, tampon-zone između Ugarske i Turske carevine.

- Istraživanja su bacila samo tračak svjetlosti na tajne koje čuva i pamti ovo neobično utvrđenje. Još je nepoznat odgovor ko je i kada podigao ovo utvrđenje - rekao je Simović.

Na području mrkonjićke opštine evidentirano je 270 arheoloških lokaliteta, od praistorije do srednjeg vijeka.

Legenda

Postoje brojne legende o Crnoj kraljici, o tome kako je napadala ljude pomoću crnih gavranova, o zakopanom blagu i druge. Pred kraj života navodno se bavila alhemijom i okultizmom. Smatra se da je umrla 1451. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana