За робу наручену преко интернета од 50 одсад се плаћа додатних 95 КМ даџбима

klix.ba
За робу наручену преко интернета од 50 одсад се плаћа додатних 95 КМ даџбима

Купци из БиХ који наручују робу из иностранства стандардним путем или путем интернета, а чија вриједност прелази 50 КМ, од сада морају платити шпедитера и ПДВ од 17 одстов те неколико додатних трошкова како би преузели свој пакет.

Велики број грађана јавио се редакцији портала klix.ba казавши како им роба стоји на царини, а да су из царинског реферата добили обавијест да су дужни у року од 10 дана ангажовати шпедитера како би се окончао процес царињења.

"Службеник царине ми је рекао како је дошла наредба 'с врха' да се мијења начин царињења. На мој упит гдје се налази званична обавијест о промјени начина царињења службеник ми је рекао да промјена још увијек није прошла ни процедуру нити легализацију. На мој даљњи упит како је могуће да се нешто примјењује, а за шта још увијек не подстовји законски основ, службеник ми је рекао да он није релевантан да одговори на то питање и да је њима било лакше да раде на стари начин", казао нам је један од купаца.

Према информацијама које је добио, нови начин царињења подразумијева да је прималац од сада дужан да ангажује шпедитерско правно лице за заступање у процесу царињења за све наруџбе које прелазе 50 КМ.

"У пракси то значи да за нешто што се наручи преко интернета и кошта 51 КМ треба додатно платити шпедитерске трошкове минимално 50 КМ (зависи од шпедитерске фирме) на шта се онда зарачунава царина (нпр. за мобителе је то 10 одсто), затим се на тај износ зарачунава 17 одсто ПДВ-а, додаје се 10 КМ фиксних административних трошкова и на крају се наплаћује отварање пакета 3,5 КМ - 8,5 КМ", казао је.

Други купац који је контактирао портал казао је како је преко интернета наручио батерију у вриједности од 45 евра, а само услуге шпедитера износе 60 КМ.

"Напримјер, ако наручени мобител кошта 51 КМ купац ће морати платити даџбине у износу од 95 КМ тј. мобител заједно са дажбинама ће на крају коштати 146 КМ", рекао је купац.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИОБиХ) Ратко Ковачевић рекао је за Klix.ba како "није дошло ни до какве промјене законских и подзаконских аката када је у питању царињење робе која долази у БиХ путем поштанских пакета, а наручује се путем интернета".

"У ранијем периоду је већина пакета који су стизали у БиХ била царињена путем поштанско-царинске декларације по јединственој царинској стопи од 10 одсто и припадајућим ПДВ-ом од 17 одстов јер се радило о пуно мањем броју пакета који су стизали у БиХ и зато што је углавном у тим пакетима била једна врста робе. Међутим, на основу одређених анализа које су урађене у УИО у току прошле 2016. године можемо рећи да је дошло до великог повећања увоза робе у БиХ наручене путем интернета и да та роба стиже путем поштанских пакета. Углавном, сада се најчешће наручују различите врсте роба унутар једне пошиљке и више се то не може царинити путем поштанско-царинске декларације по јединственој царинској стопи, већ се за такве пошиљке мора подносити јединствена царинска исправа (ЈЦИ), односно царинска декларација, гдје се роба у процесу царињења мора сврстати према важећој царинској тарифи БиХ и на основу тога одредити прецизне стопе царине за сваку појединачну врсту робе. То може урадити само особа овлаштена за провођење царинског поступка – шпедитери", рекао је Ковачевић.

Додао је да УИО тренутно врши дораду своје информатичке царинске апликације Ascuda World како би се поједноставио поступак царињења наведених поштанских пошиљки чија вриједност прелази 50 КМ. По окончању овог процеса, створили би се услови да надлежне поште у БиХ усмено подносе пријаве за поштанске пошиљке наручене интернетом мање вриједности.

"Умјесто пријављивања тих пошиљки путем царинске декларације (ЈЦИ) и ангажовања шпедитерских фирми, створили би се услови да би се могло одобрити њихово усмено пријављивање уз издавање обрачуна индиректних пореза царинских органа. У том смислу било би могуће да се у царинској апликацији и за поштанске пошиљке подржи овакав начин пријављивања уз обрачун увозних дажбина по редовној царинској стопи (уз повлачење елемената из важеће Царинске тарифе БиХ – наименовање, тарифна ознака и стопа царине), те обрачуна ПДВ-а и акцизе. Очекујемо да би се ови услови могли створити у периоду од наредних мјесец дана, када би царинска информатичка апликација била спремна за овакав начин царињења пошиљки које грађани БиХ све више поручују путем интернета и стижу путем поштанских пакета у БиХ", казао је Ковачевић.

Истакао је како грађани БиХ и даље могу примати пошиљке из иноземства незнатне вриједности ако је ријеч о поклонима које добијају од физичких лица тако да их усмено пријаве за увозно царињење без потребе ангажовања шпедитерских кућа, а у случају да прелазе вриједност од 50 КМ могу се царинити путем поштанско-царинске декларације по јединственој царинској стопи од 10 одстов и припадајућим ПДВ-ом од 17 одстов.

Купци из БиХ сматрају да ће ови намети довести до значајног пада или краја куповине путем интернета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана