Пада рампа за сезонце у Црној Гори

Драгана Келеч
Пада рампа за сезонце у Црној Гори

Бањалука - Велики број радника из РС и ФБиХ, и то углавном младих који су у Црној Гори зарађивали радећи сезонске послове, могли би овог љета остати без те зараде због новог Закона о странцима, који је 1. априла ступио на снагу у тој земљи.

Овај закон предвиђа да ниједан страни држављанин неће моћи добити посао уколико се на бироу налазе Црногорци тог профила. Њиме Црна Гора жели да допринесе већем запошљавању домаће радне снаге. Директор агенције за запошљавање “Спектар” Мирослав Вукајловић рекао је да је Црна Гора тим законом донијела стимулативне мјере за запошљавање домаће радне снаге, али да је са друге стране странцима отежала добијање радних дозвола.

- Овај закон у Црној Гори имаће два кључна проблема. Први је што ће радницима из РС бити теже да добију радне дозволе како би отишли да раде у ту земљу, а други је што њихови послодавци неће имати довољно своје радне снаге коју би могли ангажовати - истакао је Вукајловић.

Он је истакао да би због тога на Црногорском приморју врло лако могло доћи и до пада квалитета услуга.

Слично мишљење има и замјеник директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Жељко Рајић, који каже да је Црна Гора пронашла добар начин да заштити своју домаћу радну снагу, али да треба да омогући и ангажман кадра из других земаља.

- Вјерујем да ће се пронаћи неко рјешење, јер Црногорци немају довољно своје радне снаге која би могла задовољити све потребе када су у питању сезонски послови - каже Рајић.

Послодавци

Послодавци у Црној Гори већ су затражили да буде одгођена бар примјена члана Закона о странцима који се односи на прибављање потврде од Завода, као услов ангажовања странаца, јер страхују да на љето неће имати ко да им ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана