Лимун неће ни бесплатно

Милијана Латиновић
Лимун неће ни бесплатно

Бањалука - Цијена лимуна пала је са седам на двије и по марке, али га упркос томе скоро нико не купује, јер је међу становништвом завладао страх да је третиран отровним материјама.

Продавци истичу да је међу купцима завладала паника откако се у медијима појавила информација да се на тржишту налази лимун из Турске третиран имазалилом који изазива канцерогене посљедице.

- Муштерије су скептичне, долазе и питају одакле увозимо лимун, да ли је третиран отровним материјама и слично. Иако су цијене ниже, продаја је много пала - истакла је власница једне од тезги на бањалучкој "Тржници" Недељка Петровић, која сматра да је ријеч о пропаганди.

Други продавац, који није желио да му објавимо име, каже да лимун нико и не гледа.

- Када бих га дијелио бесплатно не бих имао коме да га дам. Сви се плаше да је његова кора отровна - каже он.

У Инспекторату РС истичу да је лимун увезен из Турске дозвољен за употребу, што су потврдили и резултати анализе која је урађена 20. октобра.

- Параметри узорака лимуна поријеклом из Турске су у границама референтних вриједности. Лабораторијске анализе обавио је Институт за јавно здравство РС, а један од укупно 21 испитиваног параметра био је и садржај имазалила - рекли су у Инспекторату.

У Агенцији за безбједност хране у БиХ истакли су да располажу извјештајима о лабораторијским анализама лимуна приликом увоза у БиХ на присуство активних твари, међу којима је имазалил, од 24. октобра 2014. године, којима су утврђене вриједности те материје у складу са прописима.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) истичу да је у првих десет мјесеци ове године у БиХ увезено око 6,5 тона лимуна и лимете, а контигент од 2,5 тоне стигао је из Турске.

- Уколико надлежне инспекције посумњају у квалитет увозне робе, могу узети узорак и послати га на анализу. Царинска служба такву робу држи под надзором све док резултати анализе не буду готови. Ако је све у реду, роба улази на тржиште, а ако се покаже да узорак није у реду, роба се извози ван БиХ или се уништава под царинским надзором - рекао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Потрошачи

Из канцеларије Омбудсмана за заштиту потрошача БиХ потрошачима савјетују да се до званичних резултата о лабораторијском испитивању увезеног лимуна за сваки случај уздрже од куповине овог воћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана