Гаспром већ плаши ЕУ: Нема гаса

Агенције
Гаспром већ плаши ЕУ: Нема гаса

Москва - Руски гасни гигант Гаспром упозорио је да су могући прекиди у испоруци гаса Европској унији (ЕУ) преко Украјине, упркос руско-украјинском привременом споразуму.

"И даље постоје ризици у транзиту гаса преко Украјине ове зиме, јер Украјина, због својих финансијских проблема, нија била у могућности да купи неопходне количине гаса у новембру и децембру прошле године и зато што су њене резерве гаса у подземним складиштима знатно смањене", рекао је директор Гаспрома Алексеј Милер.

Директор Гаспрома је упозорио ЕУ да ће морати сопственим средствима да себи обезбjеди гас када Гаспром заврши изградњу турског гасодова послије напуштања пројекта Јужног тока.

Потпредсједник Европске комисије Марош Шефћовић борави данас у Москви, у посјети посвећеној изградњи гасовода преко турске територије до граница Европске уније.

"Турски гасовод ће бити једини гасовод којим ће се испоручивати 63 милијарде кубних метара руског гаса, који тренутно иде преко Украјине. Нема других могућности", наводи се у Милеровом саопштењу послије састанка са Шефћовићем.

Руски премијер Дмитриј Медведев упозорио је раније данас да Москва има право да прије времена од Украјине тражи да отплати дуг од три милијарде долара и да ће ускоро донијети одлуку о томе.

Русија је одобрила Украјини кредит од 15 милијарди долара у децембру 2013. године када је на власти био проруски украјински предсједник Виктор Јанукович. Послије отплате од три милијарде Русији, наставак је прекинут због промјене режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана