Дуговања Униса пола милијарде

Маријана Миљић
Дуговања Униса пола милијарде

Дервента - Дуг Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте попео се на вртоглавих готово пола милијарде марака, показала је коначна листа утврђених потраживања.

Повјериоци су пријавили потраживања у износу од 539 милиона, али је мањи дио оспорен и њихов коначан износ је 493 милиона КМ. Повјериоци чијих је 46 милиона оспорено неће имати право гласа на судском рочишту, на којем ће бити одлучивано о плану реструктурирања "Униса", заказаном за 2. март ове године у Окружном привредном суду у Добоју.

- Од утврђених потраживања, више од 60 одсто је обезбијеђено некретнинама, покретном имовином или пак гаранцијама банака, док 40 одсто није осигурано. Највећи повјериоци су страни кредитори и њихова потраживања премашују 175 милиона марака, а ријеч је о предузећу "Кредимунди" из Брисела и фирми "Елснеру" и Рајфајзен банци из Беча - казао је повјереник Радомир Јокић.

Међу домаћим повјериоцима највећа потраживања има Извозно-кредитна агенција БиХ (ИГА) која потражује око 190 милиона марака. ИГА је због датих ризичних гаранција "Унису" дошла на ивицу пропасти, а под лупом је и истражне комисије Парламента БиХ.

- "Унис" дугује око 17 милиона марака Пореској управи РС, док су пријављене обавезе на основу ПДВ-а према Управи за индиректно опорезивање БиХ 21 милион, али је дио овог износа оспорен. Велики износ новца потражују и радници - навео је Јокић.

Иако је у плану реструктурирања наведено да је рок за измирење свих обавеза крај 2027. године, Јокић каже да ће о томе бити разговарано тек након гласања о том плану. Позив за рочиште биће достављен на адресу више од 900 повјерилаца, а међу њима је око 500 садашњих и бивших радника.

- Да би план био прихваћен, потребно је испунити два услова. Први је да за њега гласа најмање 25 одсто повјерилаца, а други да је збир износа потраживања повјерилаца који буду гласали за план већи од збира потраживања оних који буду против усвајања плана реструктурирања - рекао је Јокић и додао да дужник може само једном да затражи одгађање гласања о плану реструктурирања на период од 15 дана.

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурисања "Униса" у септембру прошле године јер ова фабрика годинама послује са губитком. Та одлука је донесена на приједлог повјериоца "Лука Шамац" чији је власник "Балкан стил", у чијем је власништву и "Унис".

Запослени

У плану реструктурирања "Униса" наведено је да ово предузеће тренутно запошљава 215 радника, а већина их је у поодмаклим годинама. Највише их је старосног доба од 51 до 61 године и они чине 49,77 одсто запослених, док између 41 и 50 година има 24,19 одсто радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана