Дивиденду дијели тек 14 предузећа и банака

Жељка Кокот
Дивиденду дијели тек 14 предузећа и банака

Бањалука - Акционари 14 фирми и банака чије су акције излистане на Бањалучкој берзи добиће ове године дивиденду захваљујући добити коју су оствариле у прошлој години.

Подаци Бањалучке берзе показују да ће двије фирме исплатити дивиденду власницима приоритетних, а остале акционарима који посједују обичне акције.

- Вриједност дивиденде која ће акционарима бити исплаћена износи 97,58 милиона, односно 10,89 милиона КМ изражено у акцијама - кажу на Бањалучкој берзи.

Дивиденду је прошле године исплатило 13 предузећа, која су присутна на Бањалучкој берзи. Њиховим акционарима припало је 81,99 милиона КМ у новцу плус 9,77 милиона у акцијама.

Највећи износ дивиденде као и ранијих година припашће акционарима "Телекома Српске", који ће подијелити 81,49 милиона КМ. Власници акција ове компаније добиће 17 фенинга по акцији.

Осим "Телекома Српске" дивиденду ће исплатити и осигуравајуће куће "Аура", "Нешковић" и "Граве", док ће из банкарског сектора новац добити акционари Нове банке, Уникредит банке и НЛБ Развојне банке. Новац за дивиденду спремили су и "Бањалучка пивара", "Меридиан", "Боксит", "Гас промет", "ТГТ", Комо" и "Водовод и канализација" из Модриче.

Коментаришући мизеран удио субјеката које исплаћују дивиденду у односу на укупан број оних који котирају на Бањалучкој берзи, директор брокерске куће "Еуроброкер" Борис Мајсторовић каже да је главни проблем неразвијено корпоративно управљање.

- Већина фирми се силом прилика налази на Бањалучкој берзи, а огроман број није свјестан предности које тиме добијају. Већински власници не разумију да би уз вишегодишњи план исплате дивиденде инвеститори покуповали њихове акције чија би се вриједност на берзи, а самим тим и вриједност фирме, вишеструко увећала - каже Мајсторовић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра је број фирми које су се спремне одрећи дијела зараде у корист акционара мали из четири разлога.

- Први је проблем берза, други законодавац, трећи се односи на повјерење инвеститора које је изгубљено током велике економске кризе 2008. године, док је четврти проблем слаба едукација која би становништву и фирмама показала да је куповина акција најјефтинији начин за стицање капитала - каже Павловић и додаје да је привреда уништена погрешним приватизацијама и да се ништа не ради како би била оживљена.

Предузећа и банке које ће исплатити дивиденду

"Телеком Српске" Бањалука

"Аура осигурање" Бањалука

"Бањалучка пивара" Бањалука

"Меридиан" Бањалука

Уникредит банка Бањалука

Нова банка Бањалука

НЛБ Развојна банка Бањалука

"Граве осигурање" Бањалука

"Комо" Модрича

"Водовод и канализација" Модрича

"Боксит" Милићи

"Нешковић осигурање" Бијељина

"ТГТ" Лакташи

"Гас промет" Источно Сарајево

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана