Аеродроми изашли из минуса

Маријана Миљић
Аеродроми изашли из минуса

Бањалука - Предузеће "Аеродроми Републике Српске" завршило је прошлу годину са добити од око 135.000 КМ.

Ово предузеће је на половини прошле године имало нето губитак од 243.290 марака, а на крају 2013. године минус од 47.736 КМ, док су годину раније имали губитак од 852.469 КМ.

Директор "Аеродрома РС" Мирослав Јањић рекао је да су, према прелиминарним подацима, приходи на крају 2014. године били око 3,37 милиона КМ, а расходи 3,24 милиона марака. Акумулирани губитак овог предузећа тренутно износи око 5,35 милиона КМ.

- Највише новца "Аеродроми РС" потрошили су на плате запослених, те за набавку горива за авионе - истакао је Јањић.

Он је нагласио да је ово предузеће имало великих проблема у пословању у претходних пет година, те да је коначно прошле године изашло из минуса.

- Добар резултат у 2014. години остварен је и захваљујући великом броју превезених путника. Наше услуге лани је користило 27.577 путника, а годину раније њих око 8.000. Поред тога, у 2014. години имали смо и 1.747 летова - истакао је Јањић. Он је нагласио да ово предузеће има амбициозне и прихватљиве планове у идућем периоду који ће унаприједити даље пословање "Аеродрома РС".

- Остварење бољег пословања коче бројни материјални, технички, али и законски проблеми јер не дозвољавају довољну брзину одвијања развоја одређених ситуација које би ишле наруку АРС. Чинимо све што је у нашој моћи да у складу са расположивим капацитетима остваримо зацртане планове - рекао је Јањић и додао да очекује додатни број корисника који ће користити овај вид превоза.

Према ријечима првог човјека "Аеродрома РС", упоредо са унапређењем пословања овог предузећа потребно је радити и на развијању инфраструктуре, те набављању опреме која недостаје. "Аеродроми РС" имају око 60 запослених.

Субвенције

Предузеће "Аеродроми РС" у прошлој години од Владе РС добило је грант од 900.000 марака.

Исто толико новца овом предузећу планирано је и у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана