Након одласка из Бијеле куће Обамини богатији су него икада раније

Агенције
Након одласка из Бијеле куће Обамини богатији су него икада раније
Након одласка из Бијеле куће Обамини богатији су него икада раније

Током осам година предсједничког мандата Барак Обама је имао фиксну плату, али је тек одласком са позиције најмоћнијег човјека на свијету почео да гомила богатство.

Овај свестрани политичар данас зарађује држећи јавне и мотивационе говоре, затим од писања мемоара, а однедавно и захваљујући уносним филмским уговорима.

Брачни пар Обама је потписао уговор са продукцијском кућом Нетфликс, која ће снимати различите серијале (игране и документарне) који ће се бавити темама и проблемима којима су се они бавили током његовог осмогодишњег мандата у Бијелој кући, као и њиховим животом након одласка са власти.

Према Форбсовој листи најбогатијих и најутицајнијих људи свијета, стање на рачуну Барака Обаме износи отприлике 40 милиона долара. То је, према подацима Форбса, готово 30 милиона више него када је 2005. године ушао у политику.

Од свог предсједниковања овај 57-годишњак је зарађивао око 600.000 долара годишње, а велики извор прихода била је и књига које је објавио. Претпоставља се да је у периоду од 2005. до 2016. године Обама зарадио преко 15 милиона долара само својим на ауторским радовима.

Међутим, његова списатељска каријера још није готова. Прошле године је, заједно са супругом Мишел потписао уговоре са издавачима вриједне око 60 милиона долара, што значи да ће се наредних година њихово богатство само увећавати.

Поред тога, ту су и бројни јавни говори које некадашњи предсједник, али и његова супруга радо држе. Сваки такав говор наплаћује се и до 400.000 долара, а од Обаминог одласка из предсједничке фотеље до данас било их је много.

Познати брачни пар је свјестан да зарада не долази сама и да се богатство може одржати само константним улагањем. Зато су Мишел и Барак одлучили да инвестирају и у некретнине. Током боравка у Бијелој кући у власништву су имали и вилу у Вашингтону, коју су изнамљивали.

То је, према подацима америчких медија, била друга најскупља некретнина у Вашингтону. Након окончања другог мандата, Барак Обама и његова породица су се у ту кућу и преселили. Осим тога, они посједују и породичну кућу у Чикагу која вриједи 2,5 милиона долара.

Да заиста размишља дугорочно бивши амерички предсједник је доказао када је отворио штедњу за своје ћерке Малију и Сашу, којом планира да им плати школовање. Из тог је прошле јесени издвојио новац, када је старија Малија уписала Харвард.

Откако се у јануару 2017. године опростио од предсједничке фотеље, Барак Обама живи много лагоднијим животом него за вријеме обављања функције. Због тога се све чешће може видјети на путовањима широм свијета, на луксузним дестинацијама са супругом и дјецом.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана