Посљедњи поздрав McDonaldsовом хамбургеру из Бањалуке

klix.ba
Посљедњи поздрав McDonaldsовом хамбургеру из Бањалуке
Посљедњи поздрав McDonaldsовом хамбургеру из Бањалуке

Бањалука - Група младих ентузијаста данас је у центру Бањалуке, испред објекта у којем је донедавно био смјештен једини McDonalds у РС, одржала перформанс "Посљедњи поздрав из Бањалуке", на којем су хтјели саркастично да се опросте од хамбургера, бургера, чизбургера, помфрита и милк-шејкова.

У заштитним одијелима и маскама, који представљају својеврсну пародију на униформе против радијације, студенти Технолошког факултета Универзитета у Бањалуци су пролазницима представили хамбургер који је купљен 17. новембра 2012. године, у ноћи када је отворен ресотран McDonaldsа.

"Исте вечери смо купили бурек и ћевапе и посматрали смо биохемијске промјене које се дешавају на храни. И док су бурек и ћевапи након седам дана почели да се распадају и да смрде, хамбургеру се то ни до данас није догодило. Он је и данас 'жив', као што може да се види. Остали смо запањени када смо видјели да се процес разградње, примјетан на буреку и ћевапима, а који се мнанифестује кроз појаву плијесни и буђи, уопште не појављује на хамбургеру", рекла је Душла Кудра за Кlix.ba.

Она је додала да купљени хамбургер током двије године уопште није почео да смрди и да је то одличан показатељ да састојци који се у њему налазе не могу бити природног поријекла.

"Захвални смо грађанима Бањалуке што су се одупрли овој глобалној корпорацији и што су, упркос свему, остали привржени традиционалним јелима. Исто смо урадили и када је McDonalds отваран, јер су многи помислили да је добро што у Бањалуку долази нешто велико и познато, а ми смо хтјели да покажемо и другу страну те медаље", додала је Кудра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана