Никада мање бруцоша, 2.000 мјеста остаје празно

Данијела Стоканић
Никада мање бруцоша, 2.000 мјеста остаје празно

Бањалука - На јавним факултетима у Републици Српској ове академске године први пут ће у посљедњих неколико уписних циклуса остати упражњено готово 2.000 мјеста, а због слабог интересовања поједини студијски програми могли би да буду замрзнути.

У другом уписном року на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву била су слободна 2.664 мјеста за бруцоше, док је документа за пријемни предао свега 721 кандидат. Узме ли се у обзир да резултати пријемног испита, који је одржан јуче, још нису објављени, број слободних мјеста на јавним факултетима могао би бити још већи, због чега ће у октобру бити неминовна расправа о судбини појединих смјерова.

Иако нико са сигурношћу не може да каже шта је узрок овако слабог одзива на факултетима, претпоставља се да је на то умногоме утицао мањи број свршених средњошколаца, окретање приватним факултетима, али и учестало исељавање становника.

Ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга у кратком телефонског разговору је рекао да ће, с обзиром на то да је на на факултетима остало много слободног мјеста, највјероватније објавити и трећи уписни рок.

- Са деканима факултета је у јулу договорено да размисле да замрзну оне студијске програме који не буду имали најмање 15 студената. То замрзавање се не би односило на физику, математику и сличне студијске програме, који су од великог значаја за Српску - рекао је Матаруга.

Додао је да ће током мјесеца имати двије сједнице Сената, као и састанак са деканима, да би било озбиљно разговарано о овој теми.

У "трећој срећи" проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Ранко Божичковић не види неку наду, јер онај ко је планирао да се упише на факултет, то је и учинио.

- У другом уписном року документа је предало 250 кандидата, док је мјеста било за 1.235 студената. Никад мање заинтересованих средњошколаца за студирање није било - казао је Божичковић и додао да хитно морају одржати састанак да би се договорили о идућим корацима.

На техничким наукама, каже Божичковић, не исплати се организовати предавања ако има мање од 15 студената, док је та граница на друштвеним наукама 30 бруцоша.

У другом уписном року на бањалучким факултетима највише је пријава било на Електротехничком факултету, а најмање на Рударском. Медицински факултети у РС су једини који су у рекордном року попуњени и на којима се тражило мјесто више.

На смањење броја бруцоша, према ријечима демографа Стеве Пашалића, највише је утицао одлив становништва. Осим тога, каже, велики утицај има пад наталитета.

- Велики број средњошколаца са подручја Подриња и Семберије на даље школовање одлази у Србију, гдје су услови много повољнији у односу на ове код нас, мада не мањка ни оних који по знање одлазе у Аустрију - рекао је Пашалић.

Буџет

На Универзитету у Бањалуци у академској 2017/2018. години по расписивању конкурса била су 3.123 слободна мјеста, од чега су 1.034 одобрена за студенте чије ће школовање бити финансирано из буџета РС. На Универзитету у Источном Сарајеву од 2.305 студената планирано је да их 1.026 буде на буџету. Из буџета ће бити финансиране школарине за по 25 студената на Високој медицинској школи у Приједору и Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу. Међутим, Министарство просвјете и културе РС је одобрило проширење квоте за десет мјеста на медицинским факултетима и на Факултету пословне економије у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана