Угоститељи точили алкохол малољетницима

Весна Поповић
Угоститељи точили алкохол малољетницима

Бањалука - У 24 контроле продаје алкохола малољетним лицима, чак у 23 случаја је утврђен овај прекршај и сви су регистровани у угоститељским објектима.

Потврдили су то у Центру јавне безбједности Бањалука и додали да су то резултати контрола на подручју града обављених до 3. септембра.

- Покренути су поступци против три лица. Издато је 20 прекршајних налога, којима су изречене укупне новчане казне од 7.600 КМ - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Истакли су да се контроле точења алкохола малољетним лицима врше свакодневно, односно током радног времена, у ноћним часовима радним даном и у дане викенда.

У комуналној полицаји су рекли да су од почетка године имали седам контрола продаје алкохола малољетним лицима у угоститељским објектима. Како су објаснили, том приликом није утврђена ниједна неправилност.

- Контроле се обављају по пријавама грађана и по службеној дужности, односно уколико постоје сазнања да се точи алкохол малољетним лицима у угоститељским објектима и то најчешће викендом у вечерњим часовима - рекли су у комуналној полицији.

Објаснили су да надзор над продајом алкохолних пића у маркетима и драгсторима није у надлежности комуналне полиције.

С друге стране, из Одјељења за инспекцијске послове поручују да тржишни инспектори од почетка године нису утврдили овај прекршај у трговачким објектима.

- Вјероватно има случајева продаје алкохола малољетницима у маркетима или драгсторима, али то је тешко установити - рекли су у овом одјељењу.

Додали су да је другачија ситуација када су питању угоститељи јер је утврђено да се два нису придржавала закона који каже да се малољетницима не смије точити алкохол.

Казали су да су у оба случаја тржишни инспектори изрекли казну од по 1.000 КМ.

Психолог Александар Милић рекао је да се код младих људи, поготово у пубертету, јавља изразита потреба за доказивањем и потрага за идентитетом.

- Интегришу се у друштво и кроз алкохол компензују одређене унутрашње конфликте и недостатке између онога што желе и оног што је могуће. Посезање за алкохолом је психолошки инвалидски штап да би се одржали у друштву вршњака и имали статус међу њима. Исто тако, ту је и опонашање вршњака који се опијају и који кроз то показују да су снажнији - навео је Милић.

Додао је да негативни ефекти алкохола стварају поремећаје у понашању и социјалом прилагођавању, те интелектуалној ефикасности.

Казне

У Одјељењу за инспекцијске послове су рекли да се за точење алкохола малољетницима могу прописати казне од 1.500 до 7.500 КМ ако је власник угоститељског објекта привредно друштво. Ако је власник предузетник, казне варирају од 1.000 до 5.000 КМ, док одговорно лице у угоститељском објекту може добити казну од 500 до 2.500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана