Ugostitelji točili alkohol maloljetnicima

Vesna Popović
Ugostitelji točili alkohol maloljetnicima

Banjaluka - U 24 kontrole prodaje alkohola maloljetnim licima, čak u 23 slučaja je utvrđen ovaj prekršaj i svi su registrovani u ugostiteljskim objektima.

Potvrdili su to u Centru javne bezbjednosti Banjaluka i dodali da su to rezultati kontrola na području grada obavljenih do 3. septembra.

- Pokrenuti su postupci protiv tri lica. Izdato je 20 prekršajnih naloga, kojima su izrečene ukupne novčane kazne od 7.600 KM - rekli su u CJB Banjaluka.

Istakli su da se kontrole točenja alkohola maloljetnim licima vrše svakodnevno, odnosno tokom radnog vremena, u noćnim časovima radnim danom i u dane vikenda.

U komunalnoj policaji su rekli da su od početka godine imali sedam kontrola prodaje alkohola maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima. Kako su objasnili, tom prilikom nije utvrđena nijedna nepravilnost.

- Kontrole se obavljaju po prijavama građana i po službenoj dužnosti, odnosno ukoliko postoje saznanja da se toči alkohol maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima i to najčešće vikendom u večernjim časovima - rekli su u komunalnoj policiji.

Objasnili su da nadzor nad prodajom alkoholnih pića u marketima i dragstorima nije u nadležnosti komunalne policije.

S druge strane, iz Odjeljenja za inspekcijske poslove poručuju da tržišni inspektori od početka godine nisu utvrdili ovaj prekršaj u trgovačkim objektima.

- Vjerovatno ima slučajeva prodaje alkohola maloljetnicima u marketima ili dragstorima, ali to je teško ustanoviti - rekli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je drugačija situacija kada su pitanju ugostitelji jer je utvrđeno da se dva nisu pridržavala zakona koji kaže da se maloljetnicima ne smije točiti alkohol.

Kazali su da su u oba slučaja tržišni inspektori izrekli kaznu od po 1.000 KM.

Psiholog Aleksandar Milić rekao je da se kod mladih ljudi, pogotovo u pubertetu, javlja izrazita potreba za dokazivanjem i potraga za identitetom.

- Integrišu se u društvo i kroz alkohol kompenzuju određene unutrašnje konflikte i nedostatke između onoga što žele i onog što je moguće. Posezanje za alkoholom je psihološki invalidski štap da bi se održali u društvu vršnjaka i imali status među njima. Isto tako, tu je i oponašanje vršnjaka koji se opijaju i koji kroz to pokazuju da su snažniji - naveo je Milić.

Dodao je da negativni efekti alkohola stvaraju poremećaje u ponašanju i socijalom prilagođavanju, te intelektualnoj efikasnosti.

Kazne

U Odjeljenju za inspekcijske poslove su rekli da se za točenje alkohola maloljetnicima mogu propisati kazne od 1.500 do 7.500 KM ako je vlasnik ugostiteljskog objekta privredno društvo. Ako je vlasnik preduzetnik, kazne variraju od 1.000 do 5.000 KM, dok odgovorno lice u ugostiteljskom objektu može dobiti kaznu od 500 do 2.500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana