Радници Радио Саундсета Кастела пријете тужбама због неисплаћених примања

Данијела Стоканић
Радници Радио Саундсета Кастела пријете тужбама због неисплаћених примања

Бањалука - Шесторо бивших радника Радио Саундсета Кастела обратили су се Агенцији за мирно рјешавање радних спорова, јер им од априла прошле године нису уплаћене плате и доприноси, а кажу да размишљају и о тужби против некадашњег послодавца Саундсет радијске мреже из Хрватске.

Један од огорчених бивших радника Радио Саундсета Кастела Нина Шипка прича да су радници, након истека уговора у септембру прошле године, радили "на црно" и без плата.

- Дужни су нам шест плата, а остале обавезе да и не спомињем. Радио још ради, али без водитеља и осталих радника. У студију ради само једна дјевојка, која није пријављена и искрено не знам ни шта ради тамо, јер само врте рекламе - казала је Шипка.

Некадашња радница тог радија Лидија Гаковић је отказ дала по истеку уговора и још чека три заостале плате.

- Потражујем укупно хиљаду марака. Од Агенције за мирно рјешавање радних спорова сам добила рјешење, гдје стоји да ми бивши послодавац до краја фебруара треба да исплати тај износ, у шта чисто сумњам - рекла је Гаковићева.

Бивши радник, који је желио да остане анониман, каже да су кроз студио прошли бројни шефови, уредници и да су правила стално мијењана.

- Радници су били изложени психичком малтретирању, пријетњама отказом, уцјенама, мобингу и разним видовима застрашивања - нагласио је он.

Представник Саундсет мреже за БиХ Реуф Херић није желио да коментарише оптужбе некадашњих радника.

- Нека ми се бивши радници обрате, уколико мене сматрају одговорним за дешавања у фирми, мада нисам више представник те фирме - рекао је Херић. 

Директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова Борислав Радић је потврдио да је у агенцију стигло шест захтјева за рјешавање спора између бивших радника Радио Саундсета Кастела и Саундсет радијске мреже.

- Начињени су споразуми између послодавца и радника, осим два предмета, чије је рјешавање у току - рекао је Радић.

Све је почело средином 2012. године када је Реуф Херић, тадашњи власник "Q" Националне радијске мреже купио Радио Пинк и његове три фреквенције. У децембру исте године оформљен је тим од пет радника из Бањалуке. Власник је радницима на самом почетку обећао високе плате за овдашње услове, међутим, то није испоштовао.

Превара

Бивши радници тврде да је Радио имао велике приходе од реклама, али да они од тога нису видјели ни марку.

- Прошле године организована је наградна игра, Саундсет кеш, у којој је један слушалац освојио 500 марака, али их до данас није видио - рекли су огорчени радници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана