Оштећен млин под заштитом UNESCO-а у Крупи на Врбасу

Јасмина Перишић
Оштећен млин под заштитом UNESCO-а у Крупи на Врбасу

Бањалука - Воденица на слаповима ријеке Крупе у Крупи на Врбасу, оштећена је усљед наглог пуштања воде. У тренутку док млин није радио снажан млаз са омање млинске бране уништио је воденички точак, а камен који меље жито је избијен из лежишта па је сада ова туристичка атракција ван функције.

Ђорђе Станојчић, који одржава и користи млин за производњу брашна, за оштећење ове воденице оптужио је пословођу предузећа "Тропик рибарство" Слободанку Ристић. - Она је пустила воду са воденичке уставе, која регулише доток воде и избила точак. Већ четврти пут прави штету! Због тога сам позвао полицију и водопривредну инспекцију. На Крупи има седам воденица и мада само двије раде, оне су под заштитом UNESCO-а. Срамота је како се неодговорни појединци односе према туристичкој атракцији Бањалуке. Ови млинови морају имати мале бране, такозване уставе водотока, јер не смију да раде "на празно". "Тропик рибарство" има проблема са мањком воде, јер њиховом рибогојилишту иде 30 одсто воде, а млиновима 70. Тако је договорено, али њихов пословођа Слободанка Ристић свако јутро долази и пушта воду - рекао је млинар Станојчић.

Каже да су млинови друштвена својина и да он као најредовнији корисник редовно одржава млин.

- Штета јесте око 400 КМ, али више боли однос појединаца према воденицама. Они су друштвена својина и свако ко жели може овдје да меље жито без проблема. На другом млину поред мене редовно мељу још три породице. Ристићева нам отима хљеб из уста - казао је Станојчић.

Пословођа рибогојилишта предузећа "Тропик рибарство" у Крупи на Врбасу Слободанка Ристић тврди да није пустила воду са воденичке уставе те да није крива што је воденица оштећена.

- Под стресом сам, јер ме је полиција испитивала. Рекла сам им да сам то јутро отишла до продавнице и одмах око осам часова сам била на послу. Снимиле су ме и камере у предузећу. На слапове идем само када је низак водостај. Сада је надошао водостај тако да нисмо имали потребе да пуштамо воду. Навратимо само понекад да очистимо лишће - казала је Ристићева и потврдила да је и раније имала проблема са воденичарем Станојчићем и његовом породицом.

Полиција би требало да истрагом утврди ко је и како оштетио воденицу на слаповима Крупе.

Млинар

Изумирућем занату Ђорђе Станојчић се потпуно посветио прије четири године, када је остао без посла, не слутећи да ће му зарада од воденице постати главни извор прихода.

- Прије мене овдје су жито мљели мој отац Алекса и мој ђед Ђурађ. Брашно продајем онима који дођу с намјером и туристима који дођу у Крупу. Сада морам тражити мајстора да поправимо млин, а у годинама сам када ми није до таквих послова - каже Станојчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана