Oštećen mlin pod zaštitom UNESCO-a u Krupi na Vrbasu

Jasmina Perišić
Oštećen mlin pod zaštitom UNESCO-a u Krupi na Vrbasu

Banjaluka - Vodenica na slapovima rijeke Krupe u Krupi na Vrbasu, oštećena je usljed naglog puštanja vode. U trenutku dok mlin nije radio snažan mlaz sa omanje mlinske brane uništio je vodenički točak, a kamen koji melje žito je izbijen iz ležišta pa je sada ova turistička atrakcija van funkcije.

Đorđe Stanojčić, koji održava i koristi mlin za proizvodnju brašna, za oštećenje ove vodenice optužio je poslovođu preduzeća "Tropik ribarstvo" Slobodanku Ristić. - Ona je pustila vodu sa vodeničke ustave, koja reguliše dotok vode i izbila točak. Već četvrti put pravi štetu! Zbog toga sam pozvao policiju i vodoprivrednu inspekciju. Na Krupi ima sedam vodenica i mada samo dvije rade, one su pod zaštitom UNESCO-a. Sramota je kako se neodgovorni pojedinci odnose prema turističkoj atrakciji Banjaluke. Ovi mlinovi moraju imati male brane, takozvane ustave vodotoka, jer ne smiju da rade "na prazno". "Tropik ribarstvo" ima problema sa manjkom vode, jer njihovom ribogojilištu ide 30 odsto vode, a mlinovima 70. Tako je dogovoreno, ali njihov poslovođa Slobodanka Ristić svako jutro dolazi i pušta vodu - rekao je mlinar Stanojčić.

Kaže da su mlinovi društvena svojina i da on kao najredovniji korisnik redovno održava mlin.

- Šteta jeste oko 400 KM, ali više boli odnos pojedinaca prema vodenicama. Oni su društvena svojina i svako ko želi može ovdje da melje žito bez problema. Na drugom mlinu pored mene redovno melju još tri porodice. Ristićeva nam otima hljeb iz usta - kazao je Stanojčić.

Poslovođa ribogojilišta preduzeća "Tropik ribarstvo" u Krupi na Vrbasu Slobodanka Ristić tvrdi da nije pustila vodu sa vodeničke ustave te da nije kriva što je vodenica oštećena.

- Pod stresom sam, jer me je policija ispitivala. Rekla sam im da sam to jutro otišla do prodavnice i odmah oko osam časova sam bila na poslu. Snimile su me i kamere u preduzeću. Na slapove idem samo kada je nizak vodostaj. Sada je nadošao vodostaj tako da nismo imali potrebe da puštamo vodu. Navratimo samo ponekad da očistimo lišće - kazala je Ristićeva i potvrdila da je i ranije imala problema sa vodeničarem Stanojčićem i njegovom porodicom.

Policija bi trebalo da istragom utvrdi ko je i kako oštetio vodenicu na slapovima Krupe.

Mlinar

Izumirućem zanatu Đorđe Stanojčić se potpuno posvetio prije četiri godine, kada je ostao bez posla, ne sluteći da će mu zarada od vodenice postati glavni izvor prihoda.

- Prije mene ovdje su žito mljeli moj otac Aleksa i moj đed Đurađ. Brašno prodajem onima koji dođu s namjerom i turistima koji dođu u Krupu. Sada moram tražiti majstora da popravimo mlin, a u godinama sam kada mi nije do takvih poslova - kaže Stanojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana