Обнова седам споменика партизанима и борцима ВРС

Весна Поповић
Обнова седам споменика партизанима и борцима ВРС

Бањалука - Санација седам споменика и спомен-обиљежја из Народноослободилачког рата (НОР) и Одбрамбено-отаџбинског рата, у коју ће бити уложено око 48.000 КМ, почиње идуће седмице.

- Овај новац биће распоређен на поправке оштећења на споменицима на партизанским гробљима у Бронзаном Мајдану и Верићима и обиљежју борцима НОР-а у МЗ Кола. Исто тако, биће реконструисани по један споменик борцима Војске Републике Српске који су положили животе на олтар отаџбине у Борковићима, Мотикама, Поткозарју и Колима - изјавио је начелник Одјељења борачко-инвалидске заштите Градске управе Драгомир Кесеровић.

Додао је да је након спроведеног поступка јавне набавке за извођача радова изабрано Јавно комунално предузеће "Градско гробље".

- Већ је потписан уговор о извођењу радова. Према нашим информацијама, у току је припрема материјала и обилазак локација како би радови почели идуће седмице - објаснио је Кесеровић.

Предсједник Градске борачке организације Горан Рогић је рекао да му је драго што ће коначно почети реализација пројекта санације споменика који је град покренуо прије три године.

- Тада је урађена процјена стања свих спомен-обиљежја у граду и утврђено је да је за њих 14 потребна санација. Сваке године је издвајан и новац у буџету, али ниједне године ништа није рађено зато што су обарани тендери за избор извођача радова. Да је то све рађено у континуитету, до сада би свих 14 било санирано, али драго ми је да је коначно и тај проблем ријешен и да су ствари покренуте са мртве тачке - казао је Рогић.

Истакао је да је у овогодишњу санацију, поред изабраних, требало да буде уврштен и споменик у МЗ Стричићи.

- То се вјероватно није догодило, јер је за то потребно пуно новца, али трудићемо се да његова санација буде једна од приоритета града у идућој години - навео је Рогић.

Обиљежја и средства

Народноослободилачка борба:

- Партизанско гробље у Бронзаном Мајдану - 10.284 КМ

- Партизанско гробље у Верићима - 15.031 КМ

- Споменик борцима НОР-а у Колима - 1.274 КМ

Одбрамбено-отаџбински рат:

- Споменик палим борцима ВРС у Борковићима - 2.262 КМ

- Споменик у Мотикама - 11.561 КМ

- Споменик у Поткозарју - 6.082 КМ

- Споменик у Колима - 1.208 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана