Obnova sedam spomenika partizanima i borcima VRS

Vesna Popović
Obnova sedam spomenika partizanima i borcima VRS

Banjaluka - Sanacija sedam spomenika i spomen-obilježja iz Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i Odbrambeno-otadžbinskog rata, u koju će biti uloženo oko 48.000 KM, počinje iduće sedmice.

- Ovaj novac biće raspoređen na popravke oštećenja na spomenicima na partizanskim grobljima u Bronzanom Majdanu i Verićima i obilježju borcima NOR-a u MZ Kola. Isto tako, biće rekonstruisani po jedan spomenik borcima Vojske Republike Srpske koji su položili živote na oltar otadžbine u Borkovićima, Motikama, Potkozarju i Kolima - izjavio je načelnik Odjeljenja boračko-invalidske zaštite Gradske uprave Dragomir Keserović.

Dodao je da je nakon sprovedenog postupka javne nabavke za izvođača radova izabrano Javno komunalno preduzeće "Gradsko groblje".

- Već je potpisan ugovor o izvođenju radova. Prema našim informacijama, u toku je priprema materijala i obilazak lokacija kako bi radovi počeli iduće sedmice - objasnio je Keserović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Goran Rogić je rekao da mu je drago što će konačno početi realizacija projekta sanacije spomenika koji je grad pokrenuo prije tri godine.

- Tada je urađena procjena stanja svih spomen-obilježja u gradu i utvrđeno je da je za njih 14 potrebna sanacija. Svake godine je izdvajan i novac u budžetu, ali nijedne godine ništa nije rađeno zato što su obarani tenderi za izbor izvođača radova. Da je to sve rađeno u kontinuitetu, do sada bi svih 14 bilo sanirano, ali drago mi je da je konačno i taj problem riješen i da su stvari pokrenute sa mrtve tačke - kazao je Rogić.

Istakao je da je u ovogodišnju sanaciju, pored izabranih, trebalo da bude uvršten i spomenik u MZ Stričići.

- To se vjerovatno nije dogodilo, jer je za to potrebno puno novca, ali trudićemo se da njegova sanacija bude jedna od prioriteta grada u idućoj godini - naveo je Rogić.

Obilježja i sredstva

Narodnooslobodilačka borba:

- Partizansko groblje u Bronzanom Majdanu - 10.284 KM

- Partizansko groblje u Verićima - 15.031 KM

- Spomenik borcima NOR-a u Kolima - 1.274 KM

Odbrambeno-otadžbinski rat:

- Spomenik palim borcima VRS u Borkovićima - 2.262 KM

- Spomenik u Motikama - 11.561 KM

- Spomenik u Potkozarju - 6.082 KM

- Spomenik u Kolima - 1.208 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana