Нико неће за волан аутобуса у Бањалуци

Данијела Стоканић
Нико неће за волан аутобуса у Бањалуци

Бањалука - Превозници градског и приградског саобраћаја кубуре са недовољним бројем возача аутобуса.

Како су нам рекли, иако на Бироу за запошљавање има 78 незапослених возача, нико од њих не жели да сједне за управљач возила јавног превоза. Разлог томе не знају, али, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић каже да се зна узрок те појаве.

- Нико неће да буде возач аутобуса за ситан новац - каже Јаћимовић. Тврди да возачи раде и по 12 часова, иако је законом дозвољено осам, и да за то добију 370 марака.

Његове ријечи потврђује и предсједник Удружења возача и аутомеханичара градског и приградског превоза Драшко Талијан. Како тврди, неки возачи возе и по 17 часова, а као примјер навео је приградску линију 3а на релацији Бањалука - Челинац уједно наглашавајући да на релацији Бронзани Мајдан - Бањалука (приградска линија број 40) возач за управљачем буде од 12 до 15 часова.

- На градској линији број 6, на релацији Лауш - Аутобуска станица, два возача раде по девет часова. Знамо да је седмично дозвољено да се вози 40 часова - рекао је Талијан и додао да набројане линије одржавају превозници "Бочац турс" и "Жак турс". Истиче да размишљају о подношењу кривичних пријава против ових фирми због како каже "безбједносних разлога".

Замјеник директора "Бочац турса" Слободанка Марчета, која уједно даје изјаве и за "Жак турс" јер раде у кооперацији, каже да Удружење може слободно да поднесе пријаву.

- Ако треба и ми ћемо против њих поднијети пријаву, јер каљају наш образ и шире дезинформације - категорична је Марчета. Тврди да њихови возачи не возе прекомјерно.

- Имали смо милион инспекција и никада није утврђено то што тврди Удружење. Возачи у приградском саобраћају раде од шест до 18 часова, али од тога ефективне вожње имају седам часова. То инспекција прихвата, али удружење не - тврди Марчета. Додаје да њихова фирма има довољно возача који, како подвлачи, раде 40 часова седмично.

Талијан каже да је недостатак возача акутни проблем јавног превоза, те заједно са послодавцима свакодневно градским властима указује на овај проблем.

- На Бироу има довољно возача. Али то су људи који су кроз све ово прошли и не желе да тај посао и даље раде. Од Градске управе смо тражили субвенцију како би нам превозници могли повећати плате, чиме би и квалитет градског превоза био бољи - рекао је Талијан и додао да још чекају на одговор Градске управе.

Извршни директор "Аутопревоза" Дејан Мијић каже да је пријем возача за градски и приградски саобраћај отворен током цијеле године.

- Тражимо, али узалуд, нико се не јавља - каже Мијић. Као један од могућих разлога зашто нико не жели да сједне за волан аутобуса Мијић наводи тешку финансијску ситуацију грађана и релативно мале плате за то занимање.

- Ипак, од плата које добијају наши возачи живе и они и њихове породице - нагласио је Мијић.

Одбијање

У Бироу за запошљавање потврдили су да је "Аутопревоз" доставио пријаву потребе за девет радника возача аутобуса.

- Обавијестили смо 22 незапослена лица да се јаве на разговор за посао код наведеног послодавца. Разлози одбијања послова углавном се односе на очекивање другог посла, болест или рад код истог послодавца у претходном периоду као и неизмирене обавезе послодавца по основу доприноса - истичу у Заводу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана