Niko neće za volan autobusa u Banjaluci

Danijela Stokanić
Niko neće za volan autobusa u Banjaluci

Banjaluka - Prevoznici gradskog i prigradskog saobraćaja kubure sa nedovoljnim brojem vozača autobusa.

Kako su nam rekli, iako na Birou za zapošljavanje ima 78 nezaposlenih vozača, niko od njih ne želi da sjedne za upravljač vozila javnog prevoza. Razlog tome ne znaju, ali, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović kaže da se zna uzrok te pojave.

- Niko neće da bude vozač autobusa za sitan novac - kaže Jaćimović. Tvrdi da vozači rade i po 12 časova, iako je zakonom dozvoljeno osam, i da za to dobiju 370 maraka.

Njegove riječi potvrđuje i predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan. Kako tvrdi, neki vozači voze i po 17 časova, a kao primjer naveo je prigradsku liniju 3a na relaciji Banjaluka - Čelinac ujedno naglašavajući da na relaciji Bronzani Majdan - Banjaluka (prigradska linija broj 40) vozač za upravljačem bude od 12 do 15 časova.

- Na gradskoj liniji broj 6, na relaciji Lauš - Autobuska stanica, dva vozača rade po devet časova. Znamo da je sedmično dozvoljeno da se vozi 40 časova - rekao je Talijan i dodao da nabrojane linije održavaju prevoznici "Bočac turs" i "Žak turs". Ističe da razmišljaju o podnošenju krivičnih prijava protiv ovih firmi zbog kako kaže "bezbjednosnih razloga".

Zamjenik direktora "Bočac tursa" Slobodanka Marčeta, koja ujedno daje izjave i za "Žak turs" jer rade u kooperaciji, kaže da Udruženje može slobodno da podnese prijavu.

- Ako treba i mi ćemo protiv njih podnijeti prijavu, jer kaljaju naš obraz i šire dezinformacije - kategorična je Marčeta. Tvrdi da njihovi vozači ne voze prekomjerno.

- Imali smo milion inspekcija i nikada nije utvrđeno to što tvrdi Udruženje. Vozači u prigradskom saobraćaju rade od šest do 18 časova, ali od toga efektivne vožnje imaju sedam časova. To inspekcija prihvata, ali udruženje ne - tvrdi Marčeta. Dodaje da njihova firma ima dovoljno vozača koji, kako podvlači, rade 40 časova sedmično.

Talijan kaže da je nedostatak vozača akutni problem javnog prevoza, te zajedno sa poslodavcima svakodnevno gradskim vlastima ukazuje na ovaj problem.

- Na Birou ima dovoljno vozača. Ali to su ljudi koji su kroz sve ovo prošli i ne žele da taj posao i dalje rade. Od Gradske uprave smo tražili subvenciju kako bi nam prevoznici mogli povećati plate, čime bi i kvalitet gradskog prevoza bio bolji - rekao je Talijan i dodao da još čekaju na odgovor Gradske uprave.

Izvršni direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić kaže da je prijem vozača za gradski i prigradski saobraćaj otvoren tokom cijele godine.

- Tražimo, ali uzalud, niko se ne javlja - kaže Mijić. Kao jedan od mogućih razloga zašto niko ne želi da sjedne za volan autobusa Mijić navodi tešku finansijsku situaciju građana i relativno male plate za to zanimanje.

- Ipak, od plata koje dobijaju naši vozači žive i oni i njihove porodice - naglasio je Mijić.

Odbijanje

U Birou za zapošljavanje potvrdili su da je "Autoprevoz" dostavio prijavu potrebe za devet radnika vozača autobusa.

- Obavijestili smo 22 nezaposlena lica da se jave na razgovor za posao kod navedenog poslodavca. Razlozi odbijanja poslova uglavnom se odnose na očekivanje drugog posla, bolest ili rad kod istog poslodavca u prethodnom periodu kao i neizmirene obaveze poslodavca po osnovu doprinosa - ističu u Zavodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana