И лубенице постале луксуз

Данијела Стоканић
И лубенице постале луксуз

Бањалука - Продаја лубеница у овој сезони двоструко је мања у односу на прошлу годину, а продавци кажу да муштерије ову љетњу посластицу углавном само гледају, али слабо пазаре.

Ово су "Гласу Српске" потврдили бројни улични продавци, додајући да промет никад није био слабији, а цијене повољније. Продавац лубеница из насеља Лауш, који се представио као Ђорђе, рекао је да су прошле године за дан знали продати и до 600 килограма лубенице, а ових дана једва 300 килограма дневно.

- Пуно муштерија нам отимају и маркети, који викендом праве акције. Код њих килограм лубенице кошта и до 0,50 КМ. Нама се не исплати да је продамо за мање од марку, јер је набавна цијена 0,90 КМ - пожалио се Ђорђе.

Додао је да је због слабе продаје принуђен да баца пуно лубеница које на топлом времену лако пропадају.

И његов колега, који није желио да му име објавимо, казао је да већ посљедњих десетак година продаје лубеницу, али да не памти гори период.

- Посла има једино викендом, радним даном слабо. Година је сама по себи лоша, а без ризика нема ни добитка - каже он.

Милана Савића, продавца лубеница са вишегодишњим искуством, затекли смо како наговара купца да пазари лубеницу.

- Боље, веће и слађе лубенице нећеш наћи. Џаба идеш даље - убјеђује купца, који је тек изашао из аутомобила да погледа понуду лубеница.

Каже да је, с обзиром на цјелокупну ситуацију, задовољан продајом.

- Син и ја од половине јуна радимо на овој локацији 24 часа, и за то вријеме продамо и до 500 килограма лубенице, а планирамо да останемо док год будемо имали посла - додао је Савић.

Јелена Максимовић са унуцима је дошла да пазари лубеницу и казала да је задовољна њиховим овогодишњим квалитетом, али не и цијеном.

- Више волим да купим лубеницу код ових људи него у маркетима мада су тамо пуно повољније. Обожавам лубенице и купујем ову посластицу бар једном седмично, а ранијих година куповала сам сваки дан - рекла је Максимовићева.

Цијене

Лубенице се, у зависности од поријекла, продају по цијени од 0,60 до 1,50 КМ. Градска управа је ове године на привремено коришћење додијелила 25 локација за продају лубеница, а додјељиване су према критеријуму највише цијене, односно лицитацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана