I lubenice postale luksuz

Danijela Stokanić
I lubenice postale luksuz

Banjaluka - Prodaja lubenica u ovoj sezoni dvostruko je manja u odnosu na prošlu godinu, a prodavci kažu da mušterije ovu ljetnju poslasticu uglavnom samo gledaju, ali slabo pazare.

Ovo su "Glasu Srpske" potvrdili brojni ulični prodavci, dodajući da promet nikad nije bio slabiji, a cijene povoljnije. Prodavac lubenica iz naselja Lauš, koji se predstavio kao Đorđe, rekao je da su prošle godine za dan znali prodati i do 600 kilograma lubenice, a ovih dana jedva 300 kilograma dnevno.

- Puno mušterija nam otimaju i marketi, koji vikendom prave akcije. Kod njih kilogram lubenice košta i do 0,50 KM. Nama se ne isplati da je prodamo za manje od marku, jer je nabavna cijena 0,90 KM - požalio se Đorđe.

Dodao je da je zbog slabe prodaje prinuđen da baca puno lubenica koje na toplom vremenu lako propadaju.

I njegov kolega, koji nije želio da mu ime objavimo, kazao je da već posljednjih desetak godina prodaje lubenicu, ali da ne pamti gori period.

- Posla ima jedino vikendom, radnim danom slabo. Godina je sama po sebi loša, a bez rizika nema ni dobitka - kaže on.

Milana Savića, prodavca lubenica sa višegodišnjim iskustvom, zatekli smo kako nagovara kupca da pazari lubenicu.

- Bolje, veće i slađe lubenice nećeš naći. Džaba ideš dalje - ubjeđuje kupca, koji je tek izašao iz automobila da pogleda ponudu lubenica.

Kaže da je, s obzirom na cjelokupnu situaciju, zadovoljan prodajom.

- Sin i ja od polovine juna radimo na ovoj lokaciji 24 časa, i za to vrijeme prodamo i do 500 kilograma lubenice, a planiramo da ostanemo dok god budemo imali posla - dodao je Savić.

Jelena Maksimović sa unucima je došla da pazari lubenicu i kazala da je zadovoljna njihovim ovogodišnjim kvalitetom, ali ne i cijenom.

- Više volim da kupim lubenicu kod ovih ljudi nego u marketima mada su tamo puno povoljnije. Obožavam lubenice i kupujem ovu poslasticu bar jednom sedmično, a ranijih godina kupovala sam svaki dan - rekla je Maksimovićeva.

Cijene

Lubenice se, u zavisnosti od porijekla, prodaju po cijeni od 0,60 do 1,50 KM. Gradska uprava je ove godine na privremeno korišćenje dodijelila 25 lokacija za prodaju lubenica, a dodjeljivane su prema kriterijumu najviše cijene, odnosno licitacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana