Град креће у изградњу нове Еко-топлане

Весна Поповић
Град креће у изградњу нове Еко-топлане

Бањалука - Скупштина града донијела је одлуку на ванредној сједници о оснивању и изградњи "Еко-топлане" на дрвну сјечку.

Према најавама градоначелника Игора Радојичића уговор са стратешким партнером компанијом ИЕЕ град би требало да потпише у уторак, а сама изградња требало би да почне у наредним данима.

- Изградњом нове топлане дугорочно ће бити ријешено питање гријања у Бањалуци. Град би требало да обезбиједи око 15 милиона КМ. Грађани могу да очекују сигурно гријање 24 часа дневно по истој цијени као и до сада. Емисија штетних честица приликом гријања на биомасу је мања у односу на гријање на мазут - рекао је Радојичић.

Одборници су у петак водили динамичну расправу.

- Жао ми је што је већина дискусије имала јасно политички призвук. Стекао се утисак да су појединци били против само зато што долазе из других политичких партија. Била је само једна примједба на дио уговора. Дискутовано је о томе да нешто није добро и не ваља без иједног приједлога како да проблем гријања буде другачије ријешен - казао је Радојичић.

Додао је да ће број радника у "Еко-топлани" бити упола мањи него што броји садашња "Топлана".

- То је предвиђено бизнис планом. Једни ће отићи у пензију, поједини ће остати у старој топлани, а дио ће бити вишак. Нико није рекао како да задржимо тих 130 радника и како да их плаћамо. Постојећа топлана је клинички мртва, само јој нико није подигао споменик. Дужна је 90 милиона КМ и не може да плаћа више ништа, а радници су таоци дугова - рекао је Радојичић.

Истакао је да је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) у четвртак изразила спремност да финансира или рефинансира учешће града у изградњи "Еко-топлане".

Одборник СНСД-а Маринко Умићевић је рекао да је то највећа инвестиција коју ће град имати у наредном периоду.

- Ово треба да буде примјер јавног партнерства које би требало да  буде примијењено и код других пројеката - рекао је Умићевић.

Одборник НДП-а Драган Талић је казао да се слаже да треба прећи на други енергент, али да се не слаже са начином на који је то урађено.

- Ниједног тренутка нисмо чули ниједну озбиљну анализу која ће показати да ће грађани имати боље гријање и да ће бити смањени трошкови. Пуно је неријешених питања, због којих сматрам да стање неће бити ништа боље у финансијском смислу - казао је Талић.

Напуштање сједнице

Дио позиције је напустио сједницу Скупштине града прије гласања и то одборници НДП-а Владимир Мирошљевић и Мирна Савић-Бањац, као и СДС-а Љубо Нинковић и Александар Петковић. Из скупштинске сале изашла је и независни одборник Татјана Чичић-Оџаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана