Grad kreće u izgradnju nove Eko-toplane

Vesna Popović
Grad kreće u izgradnju nove Eko-toplane

Banjaluka - Skupština grada donijela je odluku na vanrednoj sjednici o osnivanju i izgradnji "Eko-toplane" na drvnu sječku.

Prema najavama gradonačelnika Igora Radojičića ugovor sa strateškim partnerom kompanijom IEE grad bi trebalo da potpiše u utorak, a sama izgradnja trebalo bi da počne u narednim danima.

- Izgradnjom nove toplane dugoročno će biti riješeno pitanje grijanja u Banjaluci. Grad bi trebalo da obezbijedi oko 15 miliona KM. Građani mogu da očekuju sigurno grijanje 24 časa dnevno po istoj cijeni kao i do sada. Emisija štetnih čestica prilikom grijanja na biomasu je manja u odnosu na grijanje na mazut - rekao je Radojičić.

Odbornici su u petak vodili dinamičnu raspravu.

- Žao mi je što je većina diskusije imala jasno politički prizvuk. Stekao se utisak da su pojedinci bili protiv samo zato što dolaze iz drugih političkih partija. Bila je samo jedna primjedba na dio ugovora. Diskutovano je o tome da nešto nije dobro i ne valja bez ijednog prijedloga kako da problem grijanja bude drugačije riješen - kazao je Radojičić.

Dodao je da će broj radnika u "Eko-toplani" biti upola manji nego što broji sadašnja "Toplana".

- To je predviđeno biznis planom. Jedni će otići u penziju, pojedini će ostati u staroj toplani, a dio će biti višak. Niko nije rekao kako da zadržimo tih 130 radnika i kako da ih plaćamo. Postojeća toplana je klinički mrtva, samo joj niko nije podigao spomenik. Dužna je 90 miliona KM i ne može da plaća više ništa, a radnici su taoci dugova - rekao je Radojičić.

Istakao je da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u četvrtak izrazila spremnost da finansira ili refinansira učešće grada u izgradnji "Eko-toplane".

Odbornik SNSD-a Marinko Umićević je rekao da je to najveća investicija koju će grad imati u narednom periodu.

- Ovo treba da bude primjer javnog partnerstva koje bi trebalo da  bude primijenjeno i kod drugih projekata - rekao je Umićević.

Odbornik NDP-a Dragan Talić je kazao da se slaže da treba preći na drugi energent, ali da se ne slaže sa načinom na koji je to urađeno.

- Nijednog trenutka nismo čuli nijednu ozbiljnu analizu koja će pokazati da će građani imati bolje grijanje i da će biti smanjeni troškovi. Puno je neriješenih pitanja, zbog kojih smatram da stanje neće biti ništa bolje u finansijskom smislu - kazao je Talić.

Napuštanje sjednice

Dio pozicije je napustio sjednicu Skupštine grada prije glasanja i to odbornici NDP-a Vladimir Mirošljević i Mirna Savić-Banjac, kao i SDS-a Ljubo Ninković i Aleksandar Petković. Iz skupštinske sale izašla je i nezavisni odbornik Tatjana Čičić-Odžaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana