Zoran Smileski, Vratiću se u Borac

Slavko Basara
Zoran Smileski, Vratiću se u Borac

TABRIZ - Makedonski stručnjak i bivši trener banjolučkog Borca Zoran Smileski već šest mjeseci s klupe predvodi ekipu Petrohimije. Klub se takmiči u iranskoj Azadegan ligi (drugi stepen takmičenja).

- Posle devet odigranih utakmica zauzimamo vrlo dobru šestu poziciju sa 14 osvojenih bodova, pet manje od vodeće Sanaje Arak. Azadegan liga je u stvari Druga iranska liga koja je sastavljena iz dvije grupe za po 14 ekipa. Samo pobednici grupa idu u elitu, Premijer ligu dok drugoplasirane ekipe igraju plej-of - istakao je u telefonskom razgovoru za "Glas Srpske" Zoran Smileski.

Poslije Borca s kojim je izborio povratak u Premijer ligu BiH 2006. godine, a potom ga naslijedio Mihajlo Bošnjak Smileski je boravio u Makedoniji. Novi posao čekao je dvije godine.

- Ko čeka taj i dočeka. Poziv iz Irana nisam mogao da odbijem. Neću da se vraćam na ono što je bilo u Borcu 2006. godine, i za to će se saznati uskoro. Oberučke sam prihvatio izazov u Iranu da se okušam i u ovoj zemlji kao trener. Radio sam u Iraku za vreme vladavine Sadama Huseina, ali ovo je nešto sasvim drugo. Fudbal u ovom delu sveta je u ekspanziji - ističe Smileski.

Iranci posljednjih godina mnogo ulažu u fudbal koji se razvija neviđenom brzinom.

- Naš stadion prima 15.000 gledalaca i skoro je uvek ispunjen do poslednjeg mesta. Narod u Iranu obožava fudbal, a Tabriz je grad sa četiri miliona stanovnika. Posebno kada igramo lokalni derbi sa Šardarijem u gradu vlada prava ludnica - kaže Smileski.

Malo je trenera stranaca u Iranu. U ovoj zemlji uglavnom se oslanjaju na domaći stručni kadar. To potvrđuju i riječi bivšeg trenera Borca:

- Pored mene u celoj zemlji postoje još dva strana trenera. Ostalo su sve domaći stručnjaci. Iranci više vole da izdvoje dolare za kvalitetne igrače, nego trenere jer smatraju da s klupe i domaći stručnjaci, ako imaju dobre ekipe, mogu da ostvare ambicije. Ne mogu da se žalim na uslove, sve je idealno, ali sam nekako usamljen u dalekom svetu. Sve je drugačije, mentalitet, ljudi, navike...

Za Petrohimiji nastupaju i dva bivša fudbalera banjolučkog premijerligaša, Boris Raspudić i Bojan Tadić.

- Njih sam doveo kao pojačanja i odlično su se uklopili u novu sredinu. Tadić ima malih problema s povredom. Zbog toga se vratio u Banju Luku na operaciju. Raspudić je odličan i na terenu daje maksimum. Nisam pogrešio što sam ih angažovao - ističe Smileski.

Iako je kilometrima daleko od jugoslovenskih prostora makedonski stručnjak pažljivo prati sva dešavanja u fudbalu svoje zemlje, Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije...

- Internet je moj glavni izvor informacija. Uvek kada sam slobodan i imam vremena "prikopčam" se na kompjuter i crpim informacije, pogotovo iz Banje Luke. Borac mi je u srcu i gde god sam radio uvek sam pratio s velikom pažnjom šta radi moj bivši klub. Sve ljubavi budu i prođu, samo Borac ostaje jedna i jedina, neponovljiva. Nadam se da mi u ovome neće zameriti moja supruga Dunja koju takođe volim - kaže pomalo duhovito Smileski.

Iskusni strateg je dva puta uveo Banjolučane u Premijer ligu BiH i oba puta su njegov posao nastavljali drugi treneri.

- I danas mi je krivo što uprava kluba, u oba navrata, nije imala sluha za ono što sam radio i govorio pojedincima. Smetao sam jer sam znao više od njih i zato su me oterali. Žalim što nisam dobio pravu priliku u Premijer ligi BiH, ali ko zna. Možda treća bude sreća. Iako sam u Iranu razmišljam o povratku na Gradski stadion. Jednog dana - rekao je Smileski i na kraju dodao:

- Međutim, koliko sam informisan ništa se u bh. eliti nije promenilo. Sve je isto, ako ne i gore. Utakmice se nameštaju, klubovi dogovaraju, igra se za sudije i pojedince iz saveza. To je tragično. Nikada se, čini mi se, fudbalski Balkan, neće opametiti. 

Klub osnovan 2007.

Fudbalski klub Petrohimi osnovan je nedavno, tačnije 2007. godine i za samo godinu dana iz treće je ušao u drugu iransku ligu.

- Ljudi koji vode klub ozbiljno su shvatili posao i žele da se dokažu. Želja je da u dogledno vreme zaigramo u fudbalskoj eliti Irana. Ove sezone pred nas niko ne postavlja imperativ - ističe Smileski. 

Katanec

Slovenac Srećko Katanec je već drugi kvalifikacioni ciklus selektor "A" reprezentacije Makedonije. O tome Smileski kaže:

- Davno sam rekao da "hladni" Slovenac ne može da vodi reprezentaciju s juga kao što je Makedonija. Južnjački temperament je za Kataneca nejasan i ne može da se uklopi. Nažalost bio sam u pravu, Makedonija i u kvalifikacijama za SP 2010. godine "kašljuca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana