Зоран Смилески, Вратићу се у Борац

Славко Басара
Зоран Смилески, Вратићу се у Борац

ТAБРИЗ - Македонски стручњак и бивши тренер бањолучког Борца Зоран Смилески већ шест мјесеци с клупе предводи екипу Петрохимије. Клуб се такмичи у иранској Aзадеган лиги (други степен такмичења).

- После девет одиграних утакмица заузимамо врло добру шесту позицију са 14 освојених бодова, пет мање од водеће Санаје Aрак. Aзадеган лига је у ствари Друга иранска лига која је састављена из двије групе за по 14 екипа. Само победници група иду у елиту, Премијер лигу док другопласиране екипе играју плеј-оф - истакао је у телефонском разговору за "Глас Српске" Зоран Смилески.

Послије Борца с којим је изборио повратак у Премијер лигу БиХ 2006. године, а потом га наслиједио Михајло Бошњак Смилески је боравио у Македонији. Нови посао чекао је двије године.

- Ко чека тај и дочека. Позив из Ирана нисам могао да одбијем. Нећу да се враћам на оно што је било у Борцу 2006. године, и за то ће се сазнати ускоро. Оберучке сам прихватио изазов у Ирану да се окушам и у овој земљи као тренер. Радио сам у Ираку за време владавине Садама Хусеина, али ово је нешто сасвим друго. Фудбал у овом делу света је у експанзији - истиче Смилески.

Иранци посљедњих година много улажу у фудбал који се развија невиђеном брзином.

- Наш стадион прима 15.000 гледалаца и скоро је увек испуњен до последњег места. Народ у Ирану обожава фудбал, а Табриз је град са четири милиона становника. Посебно када играмо локални дерби са Шардаријем у граду влада права лудница - каже Смилески.

Мало је тренера странаца у Ирану. У овој земљи углавном се ослањају на домаћи стручни кадар. То потврђују и ријечи бившег тренера Борца:

- Поред мене у целој земљи постоје још два страна тренера. Остало су све домаћи стручњаци. Иранци више воле да издвоје доларе за квалитетне играче, него тренере јер сматрају да с клупе и домаћи стручњаци, ако имају добре екипе, могу да остваре амбиције. Не могу да се жалим на услове, све је идеално, али сам некако усамљен у далеком свету. Све је другачије, менталитет, људи, навике...

За Петрохимији наступају и два бивша фудбалера бањолучког премијерлигаша, Борис Распудић и Бојан Тадић.

- Њих сам довео као појачања и одлично су се уклопили у нову средину. Тадић има малих проблема с повредом. Због тога се вратио у Бању Луку на операцију. Распудић је одличан и на терену даје максимум. Нисам погрешио што сам их ангажовао - истиче Смилески.

Иако је километрима далеко од југословенских простора македонски стручњак пажљиво прати сва дешавања у фудбалу своје земље, Србије, Хрватске, БиХ, Словеније...

- Интернет је мој главни извор информација. Увек када сам слободан и имам времена "прикопчам" се на компјутер и црпим информације, поготово из Бање Луке. Борац ми је у срцу и где год сам радио увек сам пратио с великом пажњом шта ради мој бивши клуб. Све љубави буду и прођу, само Борац остаје једна и једина, непоновљива. Надам се да ми у овоме неће замерити моја супруга Дуња коју такође волим - каже помало духовито Смилески.

Искусни стратег је два пута увео Бањолучане у Премијер лигу БиХ и оба пута су његов посао настављали други тренери.

- И данас ми је криво што управа клуба, у оба наврата, није имала слуха за оно што сам радио и говорио појединцима. Сметао сам јер сам знао више од њих и зато су ме отерали. Жалим што нисам добио праву прилику у Премијер лиги БиХ, али ко зна. Можда трећа буде срећа. Иако сам у Ирану размишљам о повратку на Градски стадион. Једног дана - рекао је Смилески и на крају додао:

- Међутим, колико сам информисан ништа се у бх. елити није променило. Све је исто, ако не и горе. Утакмице се намештају, клубови договарају, игра се за судије и појединце из савеза. То је трагично. Никада се, чини ми се, фудбалски Балкан, неће опаметити. 

Клуб основан 2007.

Фудбалски клуб Петрохими основан је недавно, тачније 2007. године и за само годину дана из треће је ушао у другу иранску лигу.

- Људи који воде клуб озбиљно су схватили посао и желе да се докажу. Жеља је да у догледно време заиграмо у фудбалској елити Ирана. Ове сезоне пред нас нико не поставља императив - истиче Смилески. 

Катанец

Словенац Срећко Катанец је већ други квалификациони циклус селектор "A" репрезентације Македоније. О томе Смилески каже:

- Давно сам рекао да "хладни" Словенац не може да води репрезентацију с југа као што је Македонија. Јужњачки темперамент је за Катанеца нејасан и не може да се уклопи. Нажалост био сам у праву, Македонија и у квалификацијама за СП 2010. године "кашљуца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана