Velimir Stojnić: Pirić huškao Bubala na Tulića i mene

Slavko Basara
Velimir Stojnić: Pirić huškao Bubala na Tulića i mene

Poslije osam godina na klupi kadetske reprezentacije BiH ostavio sam dubok trag u razvoju omladinskog fudbala zajedno sa saradnicima Rasimom Mujezinovićem, Ivicom Pavlovićem, Denisom Sadikovićem, Antom Kokićem i Danimirom Milanovićem. Stvorili smo osam reprezentacija i ostvarili rezultate iznad očekivanja. Ovo želim da kažem zbog izjava Denijala Pirića i njemu sličnih koji žele da prikažu kako sve nije bilo dobro, ni rad ni rezultati.

Rekao je ovo sada već bivši selektor kadetske fudbalske reprezentacije BiH Velimir Stojnić. Stručnjak koji je iznjedrio mnoge talente, a trenutno radi u omladinskom pogonu banjalučkog Borca, potom je rekao i ovo:

- Činjenice su, a svi u BiH znaju, da je u izuzetno uspješnom periodu dok sam bio selektor, kadetska selekcija u vrlo teškom trenutku za fudbal u BiH ostvarila zapažene rezultate. Njih niko, pa ni Pirić, ne može da poništi!

* GLAS: Žalite za dva detalja?

STOJNIĆ: Tri puta smo se plasirali u elitnu rundu, gdje smo izbacivali timove i deset puta jače od nas u svakom pogledu. Dva puta smo se, po igri na terenu, plasirali na završnicu EP i ne znam šta mi teže pada, da li ono u Holandiji kada smo domaćina nadigrali u svakom pogledu, a treći gol nam je poništen iz neobjašnjivih razloga. Nadigrali smo čuvenu holandsku školu fudbala, a poslije svega sam bio kažnjen od UEFA jer sam javno pričao o tome. Generacija 1993. je izbacila Rusiju u Velsu bez izgubljene utakmice, a u elitnoj rundi smo igrali s Portugalijom, Hrvatskom i Rumunijom. Sva tri tima smo nadigrali, nismo izgubili utakmicu, a nesrećni gol koji je primio Kristijan Jajalo, što se dešava i velikim golmanima, bio je razlog što nismo otišli na EP.

* GLAS: Bez obzira na to, dobili ste javne pohvale?

STOJNIĆ: Tačno je da su nas delegacije i reprezentacije s kojima smo igrali pohvalile i nema bolje nagrade nego kada protivnici priznaju da ste na visokom nivou. Osim toga, Hrvati su od nas tražili formulu i stručnu pomoć kako da igraju protiv Portugalije. Holanđani i Portugalci su nas molili da prisustvuju našim treninzima i radnim sastancima. To pokazuje kolika je ozbiljnost rada. Dok sam bio selektor ni najmanji problem se nije pojavio. To znaju svi koji su imali dodir s nama. Zato neću dozvoliti Piriću i sličnima, koji osam godina primaju platu i opstruišu na svim nivoima, pogotovo gdje im nije bio dozvoljen pristup, da svojim mešetarenjem nametnu svoju filozofiju.

* GLAS: Pirić je huškao selektore jedne na druge. Je li to tačno?

STOJNIĆ: Selektor juniora Zoran Bubalo javno sada govori da ga je Pirić huškao na mene i Branimira Tulića, selektora mlade reprezentacije da radi neke stvari, odnosno da bojkotuje rad u kadetskom timu i ne poziva igrače koje sam selektovao zato što je ostvarivao lične interese. Poslije toga Pirić je govorio da selektori nisu imali timski rad.

* GLAS: Šta je zapravo istina?

STOJNIĆ: Da su selektori iz Fudbalskog saveza Republike Srpske imali timski rad, govori podatak da je iz kadeta u mladoj selekciji kod Tulića prisutno 90 odsto igrača, što znači da je nešto što je rađeno na pravi način dobilo potvrdu i da je temelj mlade reprezentacije udaren u kadetskom uzrastu. Međutim, od tog osnova formiranje mlade reprezentacije sprečavao je Pirić u juniorskoj selekciji.

* GLAS: Kolika je, u stvari, odgovornost selektora u svemu tome?

STOJNIĆ: U ovako teškoj situaciji, ne samo finansijskoj nego i sa infrastrukturom, kada smo u zaostatku za svima ostalima, niko nema pravo od selektora i trenera da traži odgovornost ako se nije ostvario rezultat. Zaostajemo mnogo za ostalim reprezentacijama, a da se ne vraćam u prošlost i kažem da je generacija 1989. igrala kvalifikacije bez ijedne prijateljske utakmice zbog opstrukcije kancelarije FS BiH zadužene za omladinski fudbal od strane Pirića i Josipa Katalinskog. Te 2006. godine selektor juniora Nikola Nikić podnio je ostavku zbog svih tih događaja, a tandem Pirić-Katalinski je odletio u Ukrajinu, gdje je u kvalifikacijama doživio tri poraza. Izgubili su čak i od Kazahstana, a taj neuspjeh su pripisali drugim selektorima i trenerima. Obojica su mogla da vide kako je igrati u Evropi. Da ne pričamo o disciplini kada je ekspedicija iz BiH optužena da je u hotelu gdje je boravila ukrala 20 peškira!

* GLAS: Znači, odnos prema trenerima i selektorima u FS BiH je bio nekorektan?

STOJNIĆ: Tako je bilo u svim omladinskim selekcijama. Ni treneri ni selektori nisu bili plaćeni za svoj rad. Osam godina sam radio, a da nisam imao ugovor i nisam bio plaćen, a kada je trebalo da se isplati rad, bio sam zakinut u svakoj prilici gdje je bila mogućnost. Kadete, godište 1993. sam odveo u finalnu grupu kvalifikacija savladavši Ruse u Velsu, a kada sam se vratio, u FS BiH taj period nisu htjeli da mi plate. Te godine sam bio trener godine u BiH jer sam uspješno vodio i Borac, koji je bio prvi na tabeli. Kvalifikacije bez poraza protiv Hrvatske, Rumunije i posebno Portugalije, koja je pet puta bila prvak Evrope, su za Nobelovu nagradu, a ne za omalovažavanje. Neću to nikome dopustiti.

* GLAS: Još ste selektor u tehničkom mandatu. Šta očekujete?

STOJNIĆ: Po isteku mandata, ako je FSRS donio svoju strategiju i filozofiju za budući period, svi treba da je poštujemo i stanemo iza toga. Bilo bi nekorektno da idemo jedni na druge, jer Pirić i slični to jedva čekaju. Moje ambicije za budući period su vezane za A i mladu reprezentaciju jer sam znanjem i iskustvom osposobljen za te izazove. Bilo bi nekorektno da tražim da predvodim mladu reprezentaciju kao što to pojedinci žele. Sačekaću svoj period i kandidovati se na pravi način, da li za reprezentaciju ili neki klub, vidjećemo, jer to zaslužujem.

Poruka nasljedniku

* GLAS: Poruka vašem nasljedniku?

STOJNIĆ: Koji selektor ili stručnjak na svijetu može da napravi rezultat sa generacijom 1995. koja ne postoji? Nije izvršen ni popis igrača u martu, a u septembru igra kvalifikacije protiv možda dvije najbolje reprezentacije, Holandije i Engleske, i da može da kaže da će napraviti rezultat. Jedan od razloga što sam izgubio motiv je i to što sa igračima bez imena i prezimena i bez rada treba da se igra protiv Holandije i Engleske. To je gotovo nemoguće. Interesuju me daleko ozbiljnije i organizovanije stvari.

Kancelarija

* GLAS: Po Vama, omladinski fudbal BiH je u mračnom tunelu?

STOJNIĆ: Tako nekako. Budući selektor kadeta, i ne samo on, osuđen je na propast jer gospoda koja sjedi u kancelariji FS BiH za omladinski fudbal, Pirić, Jaha... šest mjeseci ne radi ništa. Drže noge na stolu ili igraju karata na računaru. Imaju dobre plate, a selektori i treneri rade za dnevnicu od 12 maraka.

Talenti odlaze

* GLAS: Pirić je kriv i za odlazak talenata u druge reprezentacije?

STOJNIĆ: Zbog njegovog direktnog miješanja u rad juniorske selekcije nekoliko kvalitetnih igrača je odlučilo da više ne igra za BiH. Treba pomenuti Damira Šovšića koji je počeo da nastupa za Hrvatsku. Ima i mnogo igrača koji posjeduju kvalitet za međunarodnu scenu, ali ne žele u reprezentaciju, među kojima su Dino Fazlić, Dženan Durak...

Srbija i Estonija

* GLAS: Prošle kvalifikacije kadeti BiH su završili neuspješno?

STOJNIĆ: Kvalifikacije u Estoniji su igrane bez treninga i prijateljskih utakmica. Otputovali smo sa dvije provjere s jednim rivalom, Srbijom koje je dogovorio Pirić bez znanja stručnog štaba i sa svojim ciljevima - da se omalovaže selektor i treneri, odnosno da se utakmice izgube sa mnogo jačim protivnikom. U Čeliću smo pobijedili Srbiju 1:0, u revanšu smo izgubili 1:2. Tada su nam svi čestitali za kvalitetan rad, čak i Pirić. A sada priča da kadeti nisu imali ni dobar rad ni rezultate. Meč u Čeliću je posmatrao i generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković, koji je bio oduševljen, a sada pojedinci daju sasvim suprotne izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana