Dominacija Zrinjskog odraz sistemskog rada

Dušan Repija
Dominacija Zrinjskog odraz sistemskog rada

Mostar - Fudbalska BiH još jednom se poklonila fudbalerima Zrinjskog koji su dva kola prije kraja prvenstva osigurali treću uzastopnu, a šestu titulu ukupno.

Pobjeda u hercegovačkom derbiju protiv Širokog Brijega (3:1) i poraz jedinog konkurenta Željezničara u Bijeljini (0:1) označili su početak slavlja na stadionu Pod Bijelim brijegom. Mostarci su još jednom pokazali da su daleko ispred konkurenata, jer osvojiti tri titule u nizu u bilo kojem prvenstvu, a pogotovo u ovakvom kakva je Premijer liga BiH, ne može da se desi slučajno. Uspostavili su sistem koji besprijekorno funkcioniše - rijetko mijenjaju trenere, te ne prodaju igrače čim stigne prva ozbiljnija ponuda. Prvu od tri titule u nizu osvojio je Vinko Marinović, a poslije njegovog odlaska epizodnu ulogu imao je Ivica Barbarić. Potom je na klupu sjeo Blaž Slišković i nastavio tamo gdje je stao Marinović. Kreatori svih prethodnih uspjeha su Pero Stojkić, Miloš Filipović, Slobodan Jakovljević, Ognjen Todorović, Nemanja Bilbija... a uprava kluba svaki prelazni rok ciljano dovede igrače koji nedostaju.

- Zrinjski je stvarno specifičan klub. Tačno se zna ko šta radi, sve je na svom mjestu, a za razliku od Sarajeva i Borca, u kojim sam ranije igrao, pritisak je mnogo manji. To je, mislim, uz trenerski i igrački kontinuitet, ključna razlika u odnosu na ostale. Za razliku od prethodnih sezona, sada je titula došla dva kola prije kraja i ne bunimo se što je tako - rekao je Bilbija, koji je šampion četvrtu sezonu u nizu, jer je prije dolaska u Mostar osvojio titulu i sa Sarajevom.

Šampionsko slavlje počelo je u svlačionici, a nastavljeno u jednom restoranu. Na internetu je postao hit snimak na kojem Slišković novčanicama kiti “pjevača” Todorovića.

- Baka je legenda u svakom smislu. Svi znamo kakav je bio igrač, a dokazao je i kakav je trener. Mnogo priča sa nama, forsira brzu igru po zemlji i nama u napadu daje mnogo slobode. Najbolje razumije nas igrače, a mi mu vraćamo najbolje što možemo - rekao je Bilbija.

Banjalučanin i po završetku ove sezone ima važeći ugovor sa Zrinjskim i ne žuri mu se da promijeni sredinu, iako je golovima i asistencijama ubilježen u notesima mnogih menadžera. Zimus je imao nekoliko ponuda, ali u dogovoru sa klupskim rukovodstvom odlučio je da ostane.

- Nijedna ponuda nije bila toliko primamljiva. Sa predsjednikom Dankom Šulentom, kao i sa svima u klubu, je takav odnos da se sve može dogovoriti. Nadam se da možemo napraviti korak više u Evropi. Na početku sezone protiv Maribora nam je malo nedostajalo, ali to malo u Evropi je mnogo. Mislim da smo sazreli za nešto više - zaključio je Bilbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana