Лео Вестерман Плејмејкер ЦСКА за Глас Српске: Партизаново мучење тешко могу да поднесем

Иван Драгичевић
Лео Вестерман Плејмејкер ЦСКА за Глас Српске: Партизаново мучење тешко могу да поднесем

Москва - Француски плејмејкер Лео Вестерман од ове сезоне наступа за ЦСКА и коначно је дошао у прилику да оствари један од својих највећих снова, а то је освајање Евролиге.

Оставио је иза себе тешку повреду кољена, можда се вратио и корак уназад преласком из Партизана у Лимож, али га је нова сарадња са Душком Вујошевићем и касније са Шарунасом Јасикевичијусом вратила на раније утабан пут ка крему европске кошарке. Московљани су и ове сезоне међу главним фаворитима за освајање Евролиге па је на Вестерману и Серхију Родригезу велики терет минулог рада Милоша Теодосића и Арона Џексона који су напустили "армију".

- Мој највећи сан је да будем евролигашки шампион. ЦСКА је прави клуб за то, притисак је велики, али сам срећан што сам овдје. Долазак у ЦСКА велики је корак у мојој каријери, дошао сам у одличну организацију гдје је лако држати фокус на кошарци. Играчи имају одличне услове, сви се брину о нама и то су фактори који организацију чине великом - рекао је Вестерман за "Глас Српске".

Послије Вујошевића и Јасикевичијуса сада сарађује са још једним сјајним стручњаком Димитрисом Итудисом. Када је преговарао са Московљанима, грчки тренер му је објаснио шта од њега очекује.

- Итудис је један од најбољих европских тренера, суочен са великим притиском врхунских резултата, ради одличан посао у ЦСКА. Нисмо толико дуго заједно, јер сам се екипи придружио послије ЕП, али смо до сада развили сасвим добру конекцију. Добро се осјећам у тиму, комфорно, и то је највише захваљујући њему. Причали смо доста о мојој улози, јасно ми је на чему сам и који су моји задаци. Убацио ме у систем и сада је све на мени - додао је Вестерман.

Француз је за двије године у Београду постао миљеник навијача Партизана баш као и његови земљаци Жофре Ловерњ и Борис Дало. Тешка финансијска ситуација омела је талентовану генерацију да достигне велике домете у Европи.

- Баш сам на Евробаскету причао са Богданом, Лучићем и Милосављевићем, сагласни смо да би играли на Фајнал-фору Евролиге да смо остали заједно. Нажалост, нисмо одржали екипу, али се радо сјећам тог периода. Остварили смо сјајан однос, и даље смо блиски и сви су ми сада велики пријатељи. Поносан сам када видим бивше саиграче, Партизанову дјецу, да играју на највишем нивоу. Поменута тројица су са Србијом освојила сребро на Европском првенству, Давис Бертанс је играо одлично. Игра у НБА, баш као и Ловерњ, драго ми је због Богдана што је испунио свој сан, Милосављевић има нови уговор и заиста их је лијепо видјети. Подржавам их у свему - рекао је Вестерман.

Када је нови плеј ЦСКА играо у Партизану било је много финансијских проблема, а ситуација се од тада само погоршала. Дугови су се нагомилали, клуб нема предсједника и још једна тешка сезона очекује "црно-бијеле".

- Није лако, константно пратим ситуацију из навијачког угла. Тешко је гледати како се муче, надам се да ће бити боље у наредним годинама. Клуб мора да иде корак по корак како би се вратио у европски врх, јер Партизан то заслужује због пребогате историје и сјајних навијача - казао је Француз.

У контакту је са Вујошевићем иако имају језичких потешкоћа у комуникацији.

- Чујемо се често, причамо колико је то могуће, мало ја набадам српски, он каже коју ријеч на енглеском. Дугујем му много, био је један од разлога зашто сам дошао у Партизан. Рад са њим је драгоцјено искуство, колико је добар тренер, толико је добар човјек - рекао је Вестерман.

Неуспјех на Евробаскету

Француска је на минулом Евробаскету испала у осмини финала од Њемачке, што је најлошији резултат ове селекције у посљедње вријеме.

- Отишао је Тони Паркер, са њим и Микел Желабал и Флоран Пјетурс, недостајало нам је неколико играча и нисмо то пребродили. Нисмо играли како је требало, имамо добру генерацију, можемо да направимо велике ствари, али прво морамо да радимо на себи и оформимо јак колектив - објаснио је Вестерман.

Шарас као ментор

Година у Жалгирису плејмејкерски му је била веома значајна, јер је тренер Шарунас Јасикевичијус обиљежио епоху европске кошарке као организатор игре.

- Шарас је одличан, имали смо добар однос и научио ме много. Провео сам само једну сезону с њим, користио сам сваки тренинг да учим од њега, а то је велика ствар за мене као великог фана Евролиге, јер сам одрастао гледајући га - рекао је Вестерман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана