Стотине хиљада бирача без личне карте

N1
Стотине хиљада бирача без личне карте

Сарајево - Директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену (ИДДЕЕА) Ариф Нанић потврио је за Н1 како број важећих личних карата које су издате у Босни и Херцеговини особама старијим од 18 година не одговара броју бирача који би требали гласати на изборима 2018. године.

Број бирача у БиХ уписаних у изводе из централног бирачког списка за опште изборе закључено са 23. 08. је 3.352.993 бирача. Број грађана БиХ који су у посједу личне карте је 3.101.473. Ако изузмемо особе које су млађе од 18 година, а које такође имају право на личну карту, на бирачаким списковима налази се преко 350.000 бирача који немају личну карту.

“Ми смо сада имали комуникацију са ЦИК-ом и констатовали смо велику разлику издатих важећих докумената и бирачког списка. Вјероватно ћемо у сурадњи са ЦИК-ом наредних дана покушати открити како се то могло догодити. И ја сама заиннтересиран, иако има више фактора који утичу на ово, но ово је ипак превисок број”, казао је Нанић за Н1.

“Сама чињеница да ви можете гласати са пасошом, а не личном картом, односно приступити гласању ако имате пребивалиште каже како укупан број не мора бити идентичан, додаје. Сама лична карта не значи да ви имате или немате право, каже Нанић, но признаје како се ипак ради о огромним разликама због чега је данас одржан хитни састанак представника ИДДЕЕА и ЦИК-а, а могуће да ће се у све укључити и истражни органи.

Слажем се да је овај период изборне кампање, али ово морамо ријешити, каже Нанић и додаје како се ово можда и раније догађало но нико од новинара до сада није поставио питање.

Но, оно што је сигурно, ми стојимо иза својих података, они су јавни и могу се добити сваког мјесеца у билтену којег штампамо, казао је директор ИДДЕЕА-е.

За сада су без коментара у ЦИК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана