Stotine hiljada birača bez lične karte

N1
Stotine hiljada birača bez lične karte

Sarajevo - Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu (IDDEEA) Arif Nanić potvrio je za N1 kako broj važećih ličnih karata koje su izdate u Bosni i Hercegovini osobama starijim od 18 godina ne odgovara broju birača koji bi trebali glasati na izborima 2018. godine.

Broj birača u BiH upisanih u izvode iz centralnog biračkog spiska za opšte izbore zaključeno sa 23. 08. je 3.352.993 birača. Broj građana BiH koji su u posjedu lične karte je 3.101.473. Ako izuzmemo osobe koje su mlađe od 18 godina, a koje takođe imaju pravo na ličnu kartu, na biračakim spiskovima nalazi se preko 350.000 birača koji nemaju ličnu kartu.

“Mi smo sada imali komunikaciju sa CIK-om i konstatovali smo veliku razliku izdatih važećih dokumenata i biračkog spiska. Vjerovatno ćemo u suradnji sa CIK-om narednih dana pokušati otkriti kako se to moglo dogoditi. I ja sama zainnteresiran, iako ima više faktora koji utiču na ovo, no ovo je ipak previsok broj”, kazao je Nanić za N1.

“Sama činjenica da vi možete glasati sa pasošom, a ne ličnom kartom, odnosno pristupiti glasanju ako imate prebivalište kaže kako ukupan broj ne mora biti identičan, dodaje. Sama lična karta ne znači da vi imate ili nemate pravo, kaže Nanić, no priznaje kako se ipak radi o ogromnim razlikama zbog čega je danas održan hitni sastanak predstavnika IDDEEA i CIK-a, a moguće da će se u sve uključiti i istražni organi.

Slažem se da je ovaj period izborne kampanje, ali ovo moramo riješiti, kaže Nanić i dodaje kako se ovo možda i ranije događalo no niko od novinara do sada nije postavio pitanje.

No, ono što je sigurno, mi stojimo iza svojih podataka, oni su javni i mogu se dobiti svakog mjeseca u biltenu kojeg štampamo, kazao je direktor IDDEEA-e.

Za sada su bez komentara u CIK-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana