Osnivaju nove, a ne gase nepotrebne institucije

Vedrana Kulaga
Osnivaju nove, a ne gase nepotrebne institucije

Sarajevo - Spisak institucija BiH produžen je još jednom kancelarijom u koju su već zasjeli službenici čiji je zadatak da nakon duže od decenije koliko traju pokušaji zaživi sistem elektronskog poslovanja u koji je već uloženo više miliona maraka.

Iako je, prema riječima upućenih riječ o kancelariji koja može biti korisna, to pada u vodu kada se zna da na nivou BiH djeluju institucije koje nemaju nikakve rezultate i služe isključivo kako bi u njima posao dobili mahom stranački simpatizeri. Na nivou BiH formirana su brojna ministarstva, agencije, direkcije, instituti, kancelarije i drugi organi u kojima je zaposleno gotovo 23.000 ljudi i za koje godišnje odlazi 950 miliona maraka.

Njima se pridružila i Kancelarija za nadzor i akreditaciju ovjerilaca, koja je sa radom počela 15. januara kao nadzorni organ pri Ministarstvu komunikacija i transporta BiH u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu.

Savjet ministara BiH je u novembru 2016. godine dao zeleno svjetlo za uspostavljanje te kancelarije u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu koji je usvojen još prije deset godina ranije, a koji će doživjeti izmjene zbog novih direktiva EU. U novoj kancelariji rade dva državna službenika, zaposlena na osnovu javnog konkursa - načelnik i stručni saradnik za elektronski potpis.

U  Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kažu da su početkom rada nove kancelarije stvoreni uslovi za primjenu elektronskog potpisa.

- Već su stigla dva zahtjeva za upis u evidenciju ovjerilaca od strane Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i oni su u postupku izdavanja rješenja upisa u evidenciju - kažu u  Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Proteklih godina bilo je nekoliko pokušaja da bude naložena analiza o tome koje su institucije zaista potrebne, a na kojim adresama treba staviti ključ u bravu. Ti pokušaji, inicirani uglavnom iz RS, završili su neslavno jer nije bilo saglasnosti političkih snaga iz FBiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkog doma Parlamentu BiH Lazar Prodanović ističe da mnoge institucije treba poslati u istoriju.

- Nova kancelarija mogla bi biti korisna jer se radi o elektronskom potpisu koji je veoma važan u cilju prevazilaženja administrativnih barijera, ali teško se oteti utisku da imamo preglomaznu administraciju na nivou BiH. Veliki broj institucija služi samo za uhljebljenje kadrova, ali doći će vrijeme, možda i ubrzo u okviru reformi i kretanja ka EU, kada ćemo morati podvući crtu i napraviti selekciju. Sve moramo svesti na razuman nivo. Bilo bi logično da je do sada već stavljen katanac na nekoliko njih, ali nije - zaključio je Prodanović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je davno bilo vrijeme da se radi na racionalizaciji birokratije i da bude provjereno kakvu korist od svake institucije imaju građani i privreda.

- Kod nas je situacija takva da se podrazumijeva da puno stvari treba da postoji, koristilo to nama ili ne. Potrebna nam je analiza od strane međunarodnih i domaćih stručnjaka, koji nisu partijski opredijeljeni, da vide šta se tu može da uradi, odnosno da li da se ide na objedinjavanje ili neki drugi način se rješavati onog što nam nije potrebno - rekao je Pavlović.

Zakon

Radna grupa u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH završila je Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije koji se usklađuje sa novim direktivama EU. On će zamijeniti Zakon o elektronskom potpisu zbog novih pravila.

Nacrt zakona čeka mišljenje nadležnih organa poslije čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru kada dobije zeleno svjetlo Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana