Obavještajci mjesecima bez nadzora, komisija van zakona

Željka Domazet
Obavještajci mjesecima bez nadzora, komisija van zakona

SARAJEVO - Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH ne zasjeda mjesecima, zbog čega je ova agencija, koja se bavi važnim i osjetljivim poslovima, bez parlamentarnog nadzora, a i kada bi održala sjednicu pod znakom pitanja je da li bi njene odluke bile važeće jer u ovom trenutku njen sastav nije zakonit.

Na to upozorava potpredsjednik Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA Bariša Čolak iz HDZ-a BiH i podsjeća da je u više navrata apelovao da komisija mora biti zakonito sastavljena jer od toga zavisi i zakonitost njenog rada.

- Mora se imati u vidu da članovi komisije moraju odražavati snagu stranaka koje je čine i da predsjedavajući mora biti iz najjače opozicione stranke zastupljene u Parlamentu BiH. Komisija u ovom trenutku nije zakonito sastavljena i odluke koje bi donijela ne bi bile u skladu sa zakonom. Na tome je insistirala i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) na sjednici Kolegijuma, ali nije dobila saglasnost druge dvojice kolega Mladena Bosića (SDS) i Šefika Džaferovića (SDA) da Predstavnički dom imenuje članove komisije u skladu sa zakonom - istakao je Čolak.

Dodao je i da je poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul takođe od Predstavničkog doma bezuspješno tražio da o tome bude raspravljano.

- Očito je da nekima nije stalo da OBA ima parlamentarni nadzor. Nedopustivo je da Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA ne zasjeda ovoliko dugo i da je ova vrlo osjetljiva bezbjednosna agencija bez parlamentarnog nadzora - istakao je Čolak.

Problemi su nastali u julu 2017. kada je na inicijativu SDS-a smijenjen predsjedavajući komisije Nikola Špirić iz SNSD-a. Nakon toga je iz protesta komisiju napustio i njegov stranački kolega Sredoje Nović, a više nije bilo članova iz opozicionih stranaka kojima pripada mjesto predsjedavajućeg komisije. Umjesto Špirića za člana komisije je imenovan Borislav Bojić, koji je u tom momentu bio član vladajućeg SDS-a. Iako je u međuvremenu prešao u opozicioni DNS, na čelu komisije i dalje nije predstavnik opozicije. Ni Dom naroda Parlamenta BiH nikada nije izabrao Novićevog nasljednika. Komisija je od Špirićeve smjene imala samo sjednicu u oktobru, a Čolaku je odavno istekao mandat od 60 dana za njeno privremeno vođenje.

Bojić naglašava da bi trebalo održati sjednicu komisije i da će se odazvati na bilo čiji poziv.

- Nedopustivo je da tako osjetljiva agencija radi bez ikakvog nadzora - rekao je Bojić.

I poslanik SNSD-a Lazar Prodanović upozorava da je nedopustivo da je OBA toliko dugo bez parlamentarnog nadzora.

- Više niko ne zna da li i u kojem obimu ima zloupotreba u toj agenciji kada je riječ o prisluškivanju. Sama činjenica da je voljom određenih stranaka smijenjen predsjedavajući ove komisije, čime je načinjen disbalans u komisiji, njen sastav stavlja pod znak pitanja - istakao je Prodanović.

Član komisije Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka rekao je da će članovi komisije potpisati inicijativu da bude sazvana njena sjednica i da bude izabran predsjedavajući.

- Postoje uslovi da se to desi. Ne znam zašto komisija ne radi, ali mogu sumnjati da se teži ka tome da OBA nema nadzora, što nije dobro ni za njeno funkcionisanje ni za BiH - rekao je Ahmetović i dodao da parlamentarna komisija nema nikakvu informaciju o radu OBA.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut kaže da je BiH jedina parlamentarna demokratija koja ima obavještajnu agenciju bez ikakvog civilnog nadzora.

- To je izuzetno opasna situacija za zemlju. Parlamentarni nadzor i postoji da bi zloupotrebe bile spriječene ili svedene na najmanju moguću mjeru. Činjenica je da je nekome očito u interesu da ne bude sazvana sjednica komisije, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, koji je predsjedavajući Izvršno-obavještajnog odbora, ne odgovara na poslanička pitanja koja se tiču OBA. Samim tim je očito da postoje mogućnosti za zloupotrebu jer ne postoje mehanizmi koji bi ih spriječili - rekao je Arnaut.

Mišljenje SDS-a o ovome nismo uspjeli da dobijemo jer se niko od poslanika i delegata nije javljao na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana