Не зна се шта ће бити са мигрантима из Велике Кладуше

Не зна се шта ће бити са мигрантима из Велике Кладуше 17.11.2018 22:50 | ATV

Још се не зна шта ће бити са неколико стотина миграната који су смјештени у предузећу Мирал у Великој Кладуши јер је јуче истекао рок за њихов боравак у халама које су закупљене на одређени период.

Влада Унско-санског кантона, закључила је Међународна  организација за избјеглице, мигранте треба да пребаци у касарну Ушивак код Хаџића. Било гдје да су мигранти смјештени, представљају и безбједностну пријетњу – поручио је то директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум гостујући у програму  АТВ-а.

"Било гдје да су они смјештени, да ли то било у Сарајеву или неком другом граду у БиХ, ту је проблем, јер они нису остварили свој циљ. Њихов је циљ да иду у Европу. Они су ту заустављени и ту гдје они буду, гдје се налазе, гдје су смјештени, бораве или пребивају – они ће ту правити проблеме. Зато и имамо те проблеме који су евидентирани на подручју УСК-а, гдје је сигурно усложњено стање безбједности", рекао је Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске.

Доказ за то је, каже Ћулум, и посљедњи инцидент у Бихаћу када је мигрант напастовао 13-годишњакињу. Иако у МУП-у Унско-санског кантона кажу да ситуацију побољшава и мејра забране уласка миграната на то подручје, они и даље нађу начин на дођу до Бихаћа. Замјеник министра безбједнсоти, Мијо Крешић, гостујући на АТВ-у рекао је да БиХ треба више да преговара са Европском комисијом ради усвајања нових закона о трентирању миграција, али и да уожи више напора да би побољшала бебједност.

"Фокусирање на сигурносни аспект, мало више хуманитарни не запостављати, може бити једно од рјешења кад је у питању мигрантска криза у БиХ. Мислим да ће рута остати активна, можем обити суочени наредне године са мање-више или истим бројем", рекао је Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ.

Пакете са храном, обућом и одјећом данас су у прихватним центрима за мигранте подијелила хуманитарна удружења – Мерхамет и организација Црвеног крста у Бихаћу. Само у градској организацији дневно спреме око 5 000 оброка, и без помоћи других удружења, кажу, не би могли да помогну у прехрани миграната. 

"Кад смо били у најтежим ситуацијама, нисмо стали, јер је Мерхамет БиХ био и даље ево помаже, са три велика комбија. Ту је и храна и одјећа и обућа и све остало што је потребно за мигранте", каже Абдулах Будимлић, предсједник Градске организације Црвеног крста.
 
Највише миграната је, и даље, у Унско-санском кантону. Бихаћ и Велика Кладуша су мјеста одакле покушавају да пређу границу са Хрватском и домогну се Европске уније. Процјењује се да је на подручју тог кантона око двије и по хиљаде миграната. 

 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица