Kolektivnog ugovora ni na pomolu

Vedrana Kulaga
Kolektivnog ugovora ni na pomolu

Banjaluka - Nova runda pregovora o opštem kolektivnom ugovoru u Republici Srpskoj zakazana je u utorak, a socijalni partneri ističu da nisu previše optimistični da će dogovor biti postignut, jer je jaz u stavovima i dalje veliki.

Opšti kolektivni ugovor prestao je da važi nakon što je početkom 2016. godine stupio na snagu novi Zakon o radu. Vlada Republike Srpske je u junu te godine na posebnoj sjednici donijela privremenu odluku o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, a nakon što je dva puta produžavala važenje ugovora, zbog nemogućnosti dogovora socijalnih partnera. Iz Vlade je tada saopšteno da se će odluka primjenjivati do zaključivanja opšteg kolektivnog ugovora.

Razgovori socijalnih partnera sa nadležnima u Vladi Republike Srpske su intenzivirani od početka godine, ali dogovor još nije postignut, iako je nakon posljednja dva sastanka poručeno da su dodatno približeni neki stavovi pregovarača u socijalnom dijalogu i konkretno dogovorene određene odredbe Opšteg kolektivnog ugovora, koje se odnose na plaćeno odsustvo radnika.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Božo Marić kazao je u petak za “Glas Srpske” da misli da su daleko od rješenja jer će, kako kaže, ratne sjekire koje su otkopane Savez sindikata Republike Srpske i poslodavci teško zakopati. Konfederacija, ističe, daje svoj doprinos kako bi se napravio pomak u okviru socijalnog dijaloga.

- Mi planiramo da nastavimo pregovore, a na njima je da pokušaju da riješe svoje razmirice. Moraju da shvate da su tu i jedni i drugi da bi radnicima bilo bolje. Mi imamo stavove koje bismo mogli približiti sa poslodavcima, a na kraju krajeva i Vlada Republike Srpske koja ima zakonsku mogućnost da, ukoliko se socijalni partneri ne dogovore, odlukama utvrdi visine naknade koje su predviđene opštim kolektivnim ugovorom - rekao je Marić.

Konfederacija, kaže, nema ništa protiv stava poslodavaca da se određena pitanja regulišu granskim kolektivnim ugovorima, a da kroz opšti kolektivni ugovor bude zadržan najniži obim prava koji je zagarantovan svim radnicima.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, s druge strane, nije htjela da detaljnije govori o očekivanjima od predstojećeg sastanka, dodavši da će o tome nakon sastanka socijalnih partnera.

- O očekivanjima govorimo tri godine. Više detalja ćemo imati u vremenu pred nama - poručila je Mišićeva.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže za “Glas Srpske” da vjeruje da će dio problema biti riješen, a da će dio ostati.

- Čekaćemo da vidimo koliko su drugi socijalni partneri spremni da razumiju poziciju poslodavaca, ali ne očekujem pretjerane pomake. Tri godine pričamo, a ništa se nije dogodilo posljednjih mjeseci da bi se to promijenilo - rekao je Trivić koji je naglasio da su otvoreni za dijalog.

Organizovanje

Božo Marić je naglasio da mnoge zemlje u okruženju više nemaju opšti kolektivni ugovor, već se baziraju na granske kolektivne ugovore.

- Kod nas nema još svijesti radnika da treba da se sindikalno organizuju. Radnici u privredi moraju da znaju da se moraju organizovati jer tek tada dobiju legitimitet da mogu da pregovaraju sa poslodavcem - rekao je Marić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana