Колективног уговора ни на помолу

Ведрана Кулага
Колективног уговора ни на помолу

Бањалука - Нова рунда преговора о општем колективном уговору у Републици Српској заказана је у уторак, а социјални партнери истичу да нису превише оптимистични да ће договор бити постигнут, јер је јаз у ставовима и даље велики.

Општи колективни уговор престао је да важи након што је почетком 2016. године ступио на снагу нови Закон о раду. Влада Републике Српске је у јуну те године на посебној сједници донијела привремену одлуку о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику, а након што је два пута продужавала важење уговора, због немогућности договора социјалних партнера. Из Владе је тада саопштено да се ће одлука примјењивати до закључивања општег колективног уговора.

Разговори социјалних партнера са надлежнима у Влади Републике Српске су интензивирани од почетка године, али договор још није постигнут, иако је након посљедња два састанка поручено да су додатно приближени неки ставови преговарача у социјалном дијалогу и конкретно договорене одређене одредбе Општег колективног уговора, које се односе на плаћено одсуство радника.

Потпредсједник Конфедерације синдиката Божо Марић казао је у петак за “Глас Српске” да мисли да су далеко од рјешења јер ће, како каже, ратне сјекире које су откопане Савез синдиката Републике Српске и послодавци тешко закопати. Конфедерација, истиче, даје свој допринос како би се направио помак у оквиру социјалног дијалога.

- Ми планирамо да наставимо преговоре, а на њима је да покушају да ријеше своје размирице. Морају да схвате да су ту и једни и други да би радницима било боље. Ми имамо ставове које бисмо могли приближити са послодавцима, а на крају крајева и Влада Републике Српске која има законску могућност да, уколико се социјални партнери не договоре, одлукама утврди висине накнаде које су предвиђене општим колективним уговором - рекао је Марић.

Конфедерација, каже, нема ништа против става послодаваца да се одређена питања регулишу гранским колективним уговорима, а да кроз општи колективни уговор буде задржан најнижи обим права који је загарантован свим радницима.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, с друге стране, није хтјела да детаљније говори о очекивањима од предстојећег састанка, додавши да ће о томе након састанка социјалних партнера.

- О очекивањима говоримо три године. Више детаља ћемо имати у времену пред нама - поручила је Мишићева.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић каже за “Глас Српске” да вјерује да ће дио проблема бити ријешен, а да ће дио остати.

- Чекаћемо да видимо колико су други социјални партнери спремни да разумију позицију послодаваца, али не очекујем претјеране помаке. Три године причамо, а ништа се није догодило посљедњих мјесеци да би се то промијенило - рекао је Тривић који је нагласио да су отворени за дијалог.

Организовање

Божо Марић је нагласио да многе земље у окружењу више немају општи колективни уговор, већ се базирају на гранске колективне уговоре.

- Код нас нема још свијести радника да треба да се синдикално организују. Радници у привреди морају да знају да се морају организовати јер тек тада добију легитимитет да могу да преговарају са послодавцем - рекао је Марић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана