Izbor Savjeta RAK-a ili novi konkurs

Željka Bašić
Izbor Savjeta RAK-a ili novi konkurs

BANjA LUKA - Članovi Savjeta ministara BiH će na jednoj od sljedećih sjednica da razmatraju pitanje imenovanja članova u Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH ili mogućnost raspisivanja konkursa za njihov izbor.

Rekao je to "Glasu Srpske" predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić i podsjetio da je Parlament BiH ranije odbio prijedlog Savjeta ministara za članove Savjeta RAK-a.

Pojasnio je da će ministri da razmotre dvije mogućnosti, odnosno da se predloži ime jednog kandidata koji je ispunio sve zakonske uslove ili da se ide na novi konkurs.

- Vidjećemo kakvo je raspoloženje za ovo pitanje, ali sigurno je da će se ubrzo riješiti - rekao je Špirić.

S obzirom na to je Parlament BiH odbio prijedlog do kojeg je Savjet ministara došao konsenzusom, Špirić je upitao ko može da garantuje da će da uspije novi pokušaj Savjeta ministara da predloži članove.

- Parlament potvrđuje naše odluke, a na ovaj način uzaludno je raditi bilo šta - kazao je Špirić.

Ocijenio je da je kroz reformu sistema u BiH dosta zakona ostalo nedorečeno, između ostalog i u ovoj oblasti.

- Ne mogu da shvatim ljude kojima je istekao mandat, a ostaju da rade bez zakonskog osnova. Takvi se više ne pokazuju kao stručnjaci, već kao političke ličnosti što je najopasnije za institucije u BiH koje hitno treba depolitizovati - istakao je Špirić.

On kaže da je još gore to što takvi ljudi potpisuju odluke, a da nije obnovljena procedura izbora.

U zakonu treba da stoji, smatra Špirić, da ako nekom istekne mandat njegovu funkciju treba da obavlja njegov zamjenik dok se ne raspiše novi poziv.

- Spreman sam da pokrenem inicijativu da se zakonske nedorečenosti definišu. Sistemi nisu reformisani do kraja, a međunarodna zajednica je u namjeri da pokrene razne reformske procese rekla da treba napraviti privremena rješenja koja su ovdje, nažalost, postala trajna. Zbog toga treba napraviti reviziju učinaka sprovedenih reformi - istakao je Špirić.

Komisija

Savjet ministara BiH planira da formira multidisciplinarnu komisiju koja bi mogla da uradi kontrolu reformskih procesa i zakonskih nedorečenosti u svim segmentima da se vidi koliko je sistem napredovao.

- To svakako zavisi od spremnosti da se stvari pokrenu naprijed - rekao je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana