Избор Савјета РAК-а или нови конкурс

Жељка Башић
Избор Савјета РAК-а или нови конкурс

БAЊA ЛУКA - Чланови Савјета министара БиХ ће на једној од сљедећих сједница да разматрају питање именовања чланова у Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ или могућност расписивања конкурса за њихов избор.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић и подсјетио да је Парламент БиХ раније одбио приједлог Савјета министара за чланове Савјета РAК-а.

Појаснио је да ће министри да размотре двије могућности, односно да се предложи име једног кандидата који је испунио све законске услове или да се иде на нови конкурс.

- Видјећемо какво је расположење за ово питање, али сигурно је да ће се убрзо ријешити - рекао је Шпирић.

С обзиром на то је Парламент БиХ одбио приједлог до којег је Савјет министара дошао консензусом, Шпирић је упитао ко може да гарантује да ће да успије нови покушај Савјета министара да предложи чланове.

- Парламент потврђује наше одлуке, а на овај начин узалудно је радити било шта - казао је Шпирић.

Оцијенио је да је кроз реформу система у БиХ доста закона остало недоречено, између осталог и у овој области.

- Не могу да схватим људе којима је истекао мандат, а остају да раде без законског основа. Такви се више не показују као стручњаци, већ као политичке личности што је најопасније за институције у БиХ које хитно треба деполитизовати - истакао је Шпирић.

Он каже да је још горе то што такви људи потписују одлуке, а да није обновљена процедура избора.

У закону треба да стоји, сматра Шпирић, да ако неком истекне мандат његову функцију треба да обавља његов замјеник док се не распише нови позив.

- Спреман сам да покренем иницијативу да се законске недоречености дефинишу. Системи нису реформисани до краја, а међународна заједница је у намјери да покрене разне реформске процесе рекла да треба направити привремена рјешења која су овдје, нажалост, постала трајна. Због тога треба направити ревизију учинака спроведених реформи - истакао је Шпирић.

Комисија

Савјет министара БиХ планира да формира мултидисциплинарну комисију која би могла да уради контролу реформских процеса и законских недоречености у свим сегментима да се види колико је систем напредовао.

- То свакако зависи од спремности да се ствари покрену напријед - рекао је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана