Davor Strika, predsjednik Aktiva mladih Socijalističke partije: Sljedećih 25 godina bićemo još uspješniji

Darko Momić
Davor Strika, predsjednik Aktiva mladih Socijalističke partije: Sljedećih 25 godina bićemo još uspješniji

Aktiv mladih Socijalističke partije predstavlja jedan od najstarijih podmladaka neke političke partije u Republici Srpskoj i BiH, a u godinama koje su iza nas generacije mladih socijalista radile su predano na razvoju Republike Srpske, na detektovanju problema mladih, ali i na njihovom rješavanju, poručuje predsjednik Aktiva mladih Socijalističke partije Davor Strika u intervjuu “Glasu Srpske” povodom 25 godina od osnivanja prvog aktiva mladih ove partije.

GLAS: Koje su najznačajnije aktivnosti i uspjesi mladih socijalista za tih četvrt vijeka postojanja?

STRIKA: Socijalisti, kao članovi partije sa dugogodišnjom tradicijom i idejom starom vijekovima, u našem društvu i Republici oduvijek su bili na strani naroda, mladih i obespravljenih. Naš cilj oduvijek je bio usmjeren na društveno koristan rad, kreiranje politika i jačanje omladinskog aktivizma s ciljem stvaranja pretpostavki za kvalitetniji život svih građana. Međugeneracijska solidarnost, njegovanje tradicije i obilježavanje važnih istorijskih datuma su vrijednosti koje naša partija baštini od svog nastanka i naš zadatak je da te vrijednosti prenesemo na generacije koje dolaze. Kada vidim entuzijazam i volju kojom odišu mladi socijalisti, siguran sam da će sljedećih 25 godina našeg aktiva, ali i Republike Srpske, biti još bolje i uspješnije.

GLAS: Na koji način obilježavate ovaj jubilej?

STRIKA: Ovo je godina u kojoj ćemo nizom aktivnosti obilježiti četvrt vijeka predanog rada. Jedna od njih svakako će biti u povodu Dana pobjede nad fašizmom, a tu su i drugi važni datumi koje njegujemo i obilježavamo. Kruna svih naših ovogodišnjih aktivnosti biće “Susreti mladih socijalista”, koji će dati novu dimenziju našeg budućeg djelovanja.

GLAS: Po čemu se mladi socijalisti razlikuju ili izdvajaju u odnosu na omladinske organizacije drugih političkih partija?

STRIKA: Ne volim da pravim razlike i poređenja među mladima. Mladi ljudi treba da budu ujedinjeni oko onoga šta je Republika Srpska, šta ona znači, ali i boljeg kvaliteta života u njoj. Mladi su ponos Republike Srpske i ona može i treba da bude ponosna na svu svoju omladinu. Mladi socijalisti su dio te omladine koja svom snagom, energijom, svakodnevnim djelovanjem želi da učini Republiku Srpsku mjestom za bolji život.

GLAS: Kakvu poruku šaljete mladim ljudima, prije svega onima koji nisu politički aktivni, ali i kolegama iz drugih partija?

STRIKA: Savremeni svijet je mobilniji nego ikada, društvene mreže i savremene tehnologije nude nam nevjerovatna iskustva. Svaki dan je nova šansa. Međutim, da bi uspjeli, mladi se moraju probuditi i prestati plašiti ili sumnjati u sebe, javno istupiti i reći: “Da, ja mislim, da, ja znam, da, ja hoću!” Ukoliko hoćemo da postanemo prepoznatljivi i reprezentativni, moramo raditi svakim danom predanije i intenzivnije na sebi nego juče i garantujem da rezultat neće izostati.

Snaga

GLAS: Gdje su sada bivši lideri Aktiva mladih SP-a?

STRIKA: Brojni naši kadrovi danas su narodni poslanici, ministri, gradonačelnici, načelnici, direktori, ali i na brojnim drugim odgovornim pozicijama. SP je izgradio i isprofilisao čitave generacije političara koje su i danas aktivne kroz različite unutarpartijske strukture, od najviših do najnižih, i to je naša najveća snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana