Рамзан Кадиров владар чврсте руке и луксузних аутомобила

Глас Српске
Рамзан Кадиров владар чврсте руке и луксузних аутомобила

Грозни - Предсједник руске републике Чеченије Рамзан Ахмадовић Кадиров једна је од занимљивијих и конторверзнијих личности на политичкој сцени не само у Русији, већ и у свијету.

Према руским и свјетским медијима, он је и веома важан савезник предсједника Руске Федерације Владимира Путина и ужива повјерење Москве.

Кадиров је жесток, ратоборан и опасан, а изван Русије, као и у самој Русији, многи га оптужују за корупцију и кршење људских права. Понаша се као чеченски краљ. Вулгаран је, опасан и врло богат.

Москва је просудила да је управо он прави човјек, и вјероватно једини, који може држати Чеченију обузданом. Свакако, он зна колико је важан и да због тога може, више-мање, владати Чеченијом како жели.

Када каже да ће убити кога год жели, он тако и мисли, а то је и јасна порука свим његовим неистомишљеницима и онима који би се потенцијално побунили против његове владавине, преносе медији.

Под Кадировљевом чврстом руком Чеченија је врло мирна и економски се уздиже. Грозни је напредовао до непрепознатљивости и тешко је вјеровати да се ради о истом граду који је прије 15 година срушен до темеља.

Кадиров је истакнути сакупљач спортских и луксузних аутомобила. Посједује и “ламборгини ревентон” (произведено их је свега 20).  У његовом возном парку још су: “ролс-ројс дроп хед”, “ферари 430”, “мерцедес СЛ63 АМГ”, “мекларен СЛР”, “ауди Р8” и бројне лимузине. Он има и “мерцедес ГЛ”, као и блиндирани “порше кајен”.

Осим у Холивуду, има бројне пријатеље међу спортским звијездама попут Флојда Мејведера и Мајка Тајсона.

Својевремено је поводом прославе свог 35. рођендана 2011. организовао велику забаву на којој су биле и особе из Холивуда попут глумца Жан Клод ван Дама, британске виолинисткиње Ванесе Меј и пјевача Сила.

Увођење закона

Рамзан Кадиров је још 2006. почео с увођењем закона који су, како тврди, прикладнији за чеченску исламску баштину, мада се исти косе са руским секуларним Уставом. Коцкање и алкохол су забрањени, а жене морају носити вео. Надаље, у школама се учи Куран, а Кадиров је и јавно говорио позитивно о полигамији. Чињеница да Кадиров може у Чеченији доносити правила која крше руски Устав још је један показатељ до које мјере Москва њему мора попуштати. Али, из перспективе руских власти, то је мала цијена за лојалност Грозном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана