Неочекивани преокрет: Трамп попустио, збогом царинама?

Агенције
Неочекивани преокрет: Трамп попустио, збогом царинама?

Вашингтон - Амерички председник Доналд Трамп и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер договорили су да ће радити на укидању царина и смањењу трговинских баријера.

 “Данас смо се, прије свега, сагласили да заједно радимо у правцу укидања царина, нецаринских баријера и дотација за неаутомобилске индустријске производе”, рекао је Трамп новинарима уз Бијелој кући, стојећи поред Јункера, преноси Ројтерс.

Трамп је рекао и да је договорена сарадња у циљу смањења баријера и повећања трговинске размјене на пољу услуга, хемикалија, фармације, медицинских производа, као и соје.

Према његовим ријечима, “ово је велики дан за слободну и праведну трговину”, а питања “царина на челик и алуминијум биће ријешена, што важи и за царине као противмјере”.

Јункер је изјавио да је данас постигнут договор, као што је и намјеравао, преноси АП.

“Идентификовали смо области на којима ћемо заједно радити. Радићемо на укидању царина на индустријску робу, што ми је била главна намјера”, рекао је он.

Јункер се претходно састао са Трампом у Белој кући и том приликом поручио да су ЕУ и САД партнери и савезници, а не непријатељи, и да морају да сарађују на почетку трговинских преговора између двије велике економије.

Трамп је новинарима, на почетку састанка са Јункером у Овалном кабинету, рекао да се нада да ће постићи праведан и реципрочан трговински споразум између САД и Европе.

Иначе, амерички предсједник је раније запретио увођењем царина на увоз европских аутомобила, што је Европљане навело да наговесте могућност увођења царина на америчку робу у вриједности од 20 милијарди долара као противмјеру.

Подсјетимо, Европска комисија се припремала за увођење тарифа на 20 милијарди долара вриједан увоз америчких производа.

Овакав потез услиједио је након претњи и најава америчког предсједника Доналда Трампа да ће увести 20-процентне царина на увоз свих аутомобила произведених у ЕУ

Трамп није мировао ни када је у питању Кина, па је и са њом отпочео трговински рат.

Трамп је и против Кине предузео тешке трговинске мере, а Кина је дубоко разочарана оваквом одлуком најављујући убрзане контрамјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана