Kako savladati anksioznost

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Kako savladati anksioznost

Karl Jung, švajcarski psihijatar i psihoanalitičar, istakao je važnost dobrog odnosa između psihijatra i pacijenta, naglašavajući da "se važnost dobrog odnosa između psihijatra i pacijenta ne može precijeniti“ i da je to „temelj na kojem se gradi povjerenje i bez kojeg iscjeljenje ne može započeti".

Poznat po osnivanju analitičke psihologije i istraživanju dubina ljudske psihe, Jungov rad ostaje temelj za razumevanje kompleksnosti ljudske psihe.

Slično tome, Irvin D. Jalom, američki psihijatar i pisac, smatra se jednim od najuticajnijih živih psihoterapeuta, akcentujući značaj veze koja se razvija između terapeuta i pacijenta. Jalom ističe da "u srcu uspješnog terapijskog procesa leži veza koja se razvija između terapeuta i pacijenta; autentičnost i empatija u tom odnosu su ključni za istinsku promjenu." Poznat po svom radu na egzistencijalnoj psihoterapiji i autor brojnih obrazovnih i beletrističkih dela koja istražuju aspekte ljudskog iskustva, Jalomov pristup podvlači značaj empatije i autentičnosti u psihoterapiji.

Oba psihijatra, Karl Jung i Irvin D. Jalom, doprinijeli su značajno našem razumijevanju važnosti dubokog i međusobno poštovanog odnosa između terapeuta i pacijenta, što je ključno za efikasno iscjeljenje i lični rast.

Ja sam mr sci dr med Aleksandar Pejić i kroz moje dugogodišnje iskustvo u radu s pacijentima, svjedočim o značaju ranog prepoznavanja i adekvatnog liječenja anksioznosti. Svjestan sam da svaki individualni slučaj zahtjeva posebnu pažnju i pristup, što za mene podrazumijeva kombinaciju različitih terapijskih metoda prilagođenih potrebama pojedinca. U svom pristupu liječenju anksioznosti, smatram da je važno stvoriti podržavajuće okruženje u kojem moji pacijenti mogu otvoreno izraziti svoje strahove i brige bez straha od osude. Iskustvo mi pokazuje da su psihoterapeutske intervencije, kao što su kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) i majndfulnes, efikasne u suočavanju sa anksioznim mislima i emocijama, učeći pojedince kako da prepoznaju i promijene negativne obrasce razmišljanja.

Takođe, smatram da medikamentozno liječenje igra ključnu ulogu u mnogim slučajevima, nudeći olakšanje od simptoma koji omogućavaju mojim pacijentima da funkcionišu efikasnije u svakodnevnom životu i učestvuju aktivnije u psihoterapeutskim procesima. Važno je, međutim, da liječenje bude pod strogim nadzorom, s obzirom na potencijalne nuspojave i potrebu za pravilnim doziranjem.

Vjerujem da strategije samopomoći, uključujući vježbanje, dobru ishranu, dovoljno sna, i tehnike relaksacije, mogu značajno doprinijeti opštem poboljšanju blagostanja i smanjenju nivoa anksioznosti. Ove metode, iako ne zamjenjuju tradicionalne oblike liječenja, za mene su važan dodatak terapiji.

Na kraju, ključno je da osoba koja se suočava s anksioznošću zna da nije sama i da postoji pomoć. Stvaranje jake mreže podrške, bilo kroz porodicu, prijatelje ili samopomoćne grupe, može pružiti dodatnu snagu potrebnu za suočavanje s ovim izazovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana