Svečano otvorene Olimpijske igre u Tokiju

Tanjug
Svečano otvorene Olimpijske igre u Tokiju

TOKIO - Olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, svečano su otvorene danas u glavnom gradu Japana.

Ceremonija otvaranja, shodno pandemiji virusa korona, nije bila spektakularna kao ranije, a tokom programa odata je počast svim žrtvama bolesti zbog koje su Igre odložene prošle godine.

Olimpijsku zastavu Japanu predao je prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Ovogodišnje odložene OI drugačije su od svih dosadašnjih u istoriji, održavaju se u vreme borbe sa pandemijom virusa korona, zbog čega se najveća sportska smotra na svijetu održava bez prisustva navijača.

Sportisti su defilovali uz muziku iz čuvenih japanskih video igara, tradicionalno su prvi izašli sportisti Grčke, a nakon toga krenule su da defiluju zemlje na slovo „I", jer to početno slovo na japanskom. Prvi put u istoriji u defileu je učestvovao i tim sastavljen od izbjeglica.

Srbija će predstavljati 86 sportista iz 16 različitih disciplina, a državnu zastavu Srbije na otvaranju nosili su košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović.

Na Olimpijskom stadionu u Tokiju, čiji je kapacitet 68.000 ljudi, na ceremoniji otvaranja prisustvuje manje od 1.000 ljudi, među kojima su predstavnici medija i olimpijskih delegacija i nekoliko svjetskih lidera.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog ljeta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije virusa korona, a u Japan dolazi više od 11.300 sportista iz 200 zemalja i regiona.

Takmičenja na Olimpijskim igrama traju do 8. avgusta.

BAH i Naruhito poslali poruku optimizma sportistima

Japanski car Naruhito i predsjednik Međunarodnog olimpiskog komiteta /MOK/ Tomas Bah uputili su poruku optimizma sportistima koji učestvuju na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

Oni su se obratili učesnici ceremonije otvaranja Igara, koja je počela danas u 13.00 časova.

"Danas je trenutak nade. Jeste drugačije od onoga što smo zamišljali, ali smo konačno ovdje, svi zajedno. Borili ste se, izdržali i nikada niste odustali. Danas ostvarujete svoje olimpijske snove", poručio je Bah. Naruhito je koristio neutralne riječi prilikom obraćanja učesnicima, a umjesto "čestitki", upotrijebio je japansku riječ koja je neutralnija i čije je značenje bliže terminu "obilježavanje". Pored drugih koji se nisu pojavili na otvaranju Igara, današnjoj ceremoniji nije prisustvovao ni bivši premijer Japana Šinzo Abe, koji je podržavao održavanje takmičenja u Tokiju, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana