Muhammad Ali na današnji dan šokirao kladioničare i postao svjetski prvak u boksu

Srna
Muhammad Ali na današnji dan šokirao kladioničare i postao svjetski prvak u boksu

Dana 25. februara 1964. godine 22-godišnji Kasiju Klej šokirao je sve kladioničare, svrgnuvši s trona svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji Sonija Listona tehničkim nokautom u sedmoj rundi.

Liston, koji je u istoj rundi dvaput srušio bivšeg prvaka Flojda Pettersona, bio je favorit 8:1. Međutim, Klej je predvidio pobjedu, hvaleći se da će "lebdjeti poput leptira, a bosti poput pčele" i nokautirati Listona u osmoj rundi.

Mladom bokseru koji će kasnije postati poznat kao Muhamed Ali, trebalo je, ipak, manje vremena za ispuniti svoju tvrdnju. Liston, koji se žalio na povredu ramena, nije uspio reagovati na zvono u sedmoj rundi. Nekoliko trenutaka kasnije, proglašen je novi prvak u teškoj kategoriji.

Kasijus Marselus Klej Džunior  rođen je 1942. u Lujsvilu u Kentakiju, piše History. Boksom se počeo baviti kada je imao 12 godina, a do 18. godine je ostvario preko 100 pobjeda u amaterskim takmičenjima.

Godine 1959. osvojio je titulu međunarodne Zlatne rukavice u teškoj kategoriji, a 1960. godine zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Rimu. Klej je nakon Olimpijskih igara postao profesionalac i nije bio poražen u prvih 19 borbi, čime je stekao pravo izazvati Sonija Listona, koji je 1962. godine pobijedio Flojda Petersona i osvojio titulu u teškoj kategoriji.

Tog 25. februara 1964. godine gomila od 8.300 gledalaca okupila se u areni Kongresne dvorane u Majami Biču da vidi hoće li Kasijus Klej, koji je dobio nadimak "Usna Luisvila", preći s riječi na djela. Klej je uistinu činio ono što je i najavio, plesao je oko protivnika i ostajao izvan domašaja snažnih udaraca Listona, dok je istovremeno brzim udarcima pogađao Listonovu glavu.

Liston je povrijedio rame već u prvoj rundi, prilikom jednog zamaha kojim je neuspješno pokušao dohvatiti neuhvatljivog Kleja. Do trenutka kada je odlučio prekinuti borbu između šeste i sedme runde, on i Klej bili su približno jednaki u bodovima. Postojala je teza da je Liston lažirao povredu i odustao od borbe, ali kako nije bilo promjena u klađenju neposredno prije njihovog meča, nije bilo ni pravih dokaza za ove tvrdnje.

Da bi proslavio osvajanje svjetske titule u teškoj kategoriji, Klej je otišao na privatnu zabavu u hotel u Majamiju kojoj je prisustvovao njegov prijatelj Malkolm Iks vođa afroameričke muslimanske grupe poznate kao Nacija Islama. Dva dana kasnije, Klej je najavio da se pridružuje Naciji Islama i njenom konceptu rasne segregacije, govoreći o značaju muslimanske religije u njegovom životu. Kasnije te godine, Klej, koji je potomak prognanog roba iz Kentakija, odbacio je ime koje je njegovoj porodici lji dao jedan robovlasnik i uzeo ime Muhamed Ali.

Muhamed Ali je postao jedna od najvećih sportskih ličnosti 20. vijeka, kako zbog umješnosti u sportu kojim se bavio, tako i zbog svog društvenog i političkog uticaja. Devet puta je uspješno obranio titulu, a ona mu je oduzeta 1967. godine, nakon što je odbio stupiti u američku vojsku, pozivajući se na svoja religijska uvjerenja i protivljenje američkom učestvovanju u Vijetnamskom ratu. Osuđen je na pet godina zatvora, ali je pušten na slobodu nakon što je njegova žalba usvojena. Njegova popularnost nakon razdoblja provedenog u zatvoru je pala, ali mnogi ljudi širom svijeta odavali su priznanje njegovom hrabrom stavu protiv rata u Vijetnamu.

Dopušteno mu je vratiti se u ring 1970. godine, a sljedeće godine je američki Vrhovni sud ukinuo Alijevu presudu. On je 1974. godine ponovo osvojio titulu u teškoj kategoriji u meču protiv Džordža Formana u Zairu i potom je uspješno obranio u brutalnom meču protiv Džoaa Frejziera koji je trajao 15 rundi na Filipinima sljedeće godine.

Titulu je izgubio 1978. godine od Leona Spinksa, ali kasnije te godine je u revanšu savladao Spinksa i postao prvi bokser koji je tri puta osvojio titulu u teškoj kategoriji.

Penzionisao se 1979. godine, ali se vratio u ring dva puta početkom 1980-ih. Aliju je 1984. dijagnosticikovan Parkinsonov sindrom i od tada su mu počele opadati motoričke funkcije. Uvršten je u Međunarodnu boksersku kuću slavnih 1990.

Godine 1996. godine upalio je olimpijski plamen na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Atlanti. Alijeva kći Lajla je na boks meču debitovala 1999. godine.

Na svečanosti u Bijeloj kući u novembru 2005. godine Ali je nagrađen predsjedničkom medaljom za slobodu, a 3. juna 2016. godine je preminuo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana