Mijat Gaćinović za “Glas Srpske” analizira kontinentalni šampionat: Kante trči za trojicu, Francuzi idu do kraja

Dušan Repija
Mijat Gaćinović za “Glas Srpske” analizira kontinentalni šampionat: Kante trči za trojicu, Francuzi idu do kraja

BANjALUKA - Prema do sada prikazanom na Evru fudbaler Hofenhajma Mijat Gaćinović vidi Francuze kao izrazite favorite da odu do samog kraja, dok je Italija druga selekcija koja je na njega ostavila vrlo jak utisak.

Fudbaler iz Trebinja uživa na odmoru nakon vjenčanja sa dugogodišnjom djevojkom i priznaje da ovaj kontinentalni šampionat ne prati onako kako je navikao - pažljivo gledajući svaku utakmicu od prvog do posljednjeg minuta. Ipak, za ono što najbolje radi i od čega živi uvijek mora biti vremena. Pored svakodnevnih treninga koji su obavezni i van sezone, te kvalitetno provedenog vremena sa najmilijima, reprezentativac Srbije prati fudbalske bitke širom Evrope.

- Neću reći ništa novo ako kažem da su Francuzi prvi favoriti. Na papiru imaju najbolju ekipu, dobili su Nijemce u prvoj utakmici uz dosta dobru igru, ali mislim da imaju još rezerve i da će biti bolji kako takmičenje bude odmicalo. Još je rana faza turnira, ali su Italijani u dva meča pokazali mnogo. Odlično izgledaju kao ekipa iako to nisu onako zvučna imena na kakva smo navikli. Igraju strastveno za svoju zemlju i vidim ih jako daleko, u samoj završnici - rekao je Gaćinović za “Glas Srpske”.

Složio se sa konstatacijom da Italijani vode sa 1:0 već poslije pjevanja himne. 

- Treba imati na umu da je njihova himna melodična i može tako da se otpjeva, ali na taj način se vidi njihova privrženost, kojim šalju jako lijepu sliku i sigurno se napumpaju adrenalinom pred prvi zvižduk sudije - naglasio je Gaćinović.

Kako i na svakom velikom prvenstvu u fokusu medija su napadači, Romelu Lukaku, Kristijano Ronaldo, Kilijan Mbape.... Međutim, naš sagovornik apostrofira potpuno drugačiji tip igrača koji je na njega ostavio jak utisak.

- Bez sumnje Ngolo Kante. Nevjerovatno je kako se kreće i koliki prostor pokriva između dva šesnaesterca. Ponekad je teško izbalansirati tim u kome igraju Mbape, Grizman i Benzema, ali Kante zajedno sa Polom Pogbom radi nevjerovatan posao držeći cijelu sredinu terena. On trči za trojicu... Igrao sam protiv njega, strašan je. Bukvalno vas “jede” cijelu utakmicu, ne možete da dođete do daha - podvukao je fudbaler Hofenhajma.

U kontaktu je sa nekoliko učesnika prvenstva koji su mu pohvalili organizaciju prvenstva, bez obzira što je raštrkano u 11 zemalja. Najveći plus za svakog fudbalera je povratak publike.

- Pričam vam ono što su mi rekli, kažu da je sve u redu, a posebno im znače bar polupune tribine. Atmosfera sa mečeva iz Budimpešte podsjetila me je na ona vremena od prije pojave virusa. Vjerujte da svaki fudbaler živi za dan kada će ponovo sve biti normalno. Nadam se da će sve proći kako treba, pa da ćemo igrati u običajnom okruženju već na startu nove sezone - istakao je Gaćinović.

Lakonogi vezni fudbaler neće baš po dobrom pamtiti minulu sezonu, prvu u dresu Hofenhajma.

- Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na novu sredinu, što je očekivano i nije nepredviđeno. Kada sam uhvatio ritam doživio sam povredu i propustio dobar dio utakmica, ali sam se u finišu vratio na teren. Sada sam potpuno zdrav, treniram individualno svaki dan kako bih na početak priprema došao u dobroj formi i punih baterija. Hofenhajm je dobra sredina za mene, imamo dobar tim i nadam se boljoj sezoni na svim poljima. Uvijek kažem, Bože zdravlja, a sve ostalo će doći - zaključio je Gaćinović.

Glava boli zbog Srbije

Iako uživa u porodičnoj idili, priznaje da mu je žao što Srbija nije zaigrala na Evru ni poslije 21 godine.

- Vjerujte da mi je baš teško kada vidim kakve sve ekipe učestvuju, a mi ponovo nismo tamo. Međutim, čim se nismo plasirali, očigledno je da nismo zaslužili. Tako gledam na stvari od početka karijere. Sa novim selektorom Draganom Stojkovićem krenulo je nabolje i nadam se takvom trendu u budućnosti. Dosadašnje utakmice sam propustio zbog povrede, ali sam bio na prvom okupljanju i osjetio sjajnu atmosferu. Selektor je taj koji okuplja i stvara zajedništvo pa koliko vidim i čujem za sada sve ide onako kako treba - rekao je Gaćinović.

Ni Kostić ne zna gdje će

Odlaskom iz Ajntrahta nije izgubio vezu sa ovim klubom i prijateljima koji su ostali u Frankfurtu. Koliko će stanovnik ovog grada još biti Filip Kostić jedno je od aktuelnijih pitanja ovog ljeta.

- Mislim da ni on ne zna odgovor na njega. Imao je fenomenalnu sezonu, a već godinama igra sjajno u kontinuitetu, tako da će biti zanimljivo vidjeti da li će se oprobati na još višem nivou - naglasio je njegov veliki prijatelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana