Eurosport u odbranu Đokovića: Zašto je kritika prema broju 1 nepravedna?

G.S.
Eurosport u odbranu Đokovića: Zašto je kritika prema broju 1 nepravedna?

Pismo javnosti Novaka Đokovića, koje je tokom dana objavio putem društvenih medija, izazvalo je dosta pozitivnih ocijena.

Iako su mnogi često skloni tome da “na prvu loptu” kritikuju najboljeg igrača svijeta i predstavljaju ga u negativnom svjetlu, ima i primera kada priznaju da kritičari nisu u pravu.

Kolumnista “Tajmsa” Matju Sajed je objavio tekst u kojem je istakao da je “vrhunac ironije kada Kirjos kaže Đokoviću da je budala”, a novinar Eurosporta, Džejms Voker-Roberts objašnjava u svom komentaru zašto je kritika šampiona Melburna proteklih dana bila nekorektna.

“Sugestije mogu da budu dočekane sa definitivnim 'Ne', ali ako ne pitate, nećete ništa ni dobiti, zar ne? I pregovori negdje moraju da počnu. Navodno su igrači koji su dali prijedloge bili voljni da ih Novak predstavi Tenis Australija i vidi može li nešto od toga da se ispuni. Je li fer kritikovati ga zbog toga? Možda je mogao da pokaže više takta kada je pitao za privatne kuće sa teniskim terenima, i to usred globalne pandemije, posebno u vrijeme kada mnogi u Viktoriji nisu u stanju da se vrate kućama iz drugih država. Ipak, on je rekao da je 'razmišljao o potencijalnim poboljšanjima'. To nije bio zahtjev da se nađu 72 kuće sa teniskim terenima”, kaže Voker-Roberts.

On je postavio još jedno zanimljivo pitanje.

“Takođe je fer zapitati se da li bi reakcija javnosti bila tako vatrena da su Rodžer Federer ili Rafael Nadal ispostavili ove 'zahtjeve'. I, da li bi se to uopšte nazvalo zahtjevima? U svojoj izjavi, Đoković je objasnio da je mogao jednostavno da sjedi i ne preduzima ništa, ali da je umjesto toga pokušao da iskoristi svoju privilegovanu poziciju da pomogne koliko je moguće. Dio toga proizilazi iz toga što je lider u PTPA, pobunjeničkoj grupi koja je uspostavljena prošlog ljeta sa jakim fokusom na to da se čuje glas niže rangiranih igrača.”

“Takođe, vrijedno pomena je i to da Đoković ništa ne bi lično dobio da su sugestije prihvaćene. On je u Alejednu, ne u Melburnu, gdje su karantinska pravila drugačija. On je dodao da je izabrao da napravi takav potez 'uprkos tome da izazove nesporazume'. Problem za broja jedan je njegov imidž, koji mu nikad nije donio toliko popularnosti kao što je uživaju Federer i Nadal i što je zadobio nekoliko udaraca tokom prošle godine”, podsjeća kolumnista Eurosporta.

Novaku se u tekstu dalje zamjera na njegovim stavovima o vakcinaciji, to što je često viđen kako ne nosi masku i pojedinim idejama o kojima je otvoreno govorio tokom prošle sezone, ali se na kraju ipak dodaje da 'ima apsolutno pravo ljut i uznemiren zbog kritika koje su proteklih dana bile upućene na njegov račun”.

Kamala Haris došla u kaputu sa posebnim značenjem, Džil Bajden u odeći američke dizajnerke

Kamala Haris, potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država, na dan inauguracije došla je obučena u haljinu koju su kreirali Kristofer Džon Rodžers i Serđo Hadson iz modne kuće “Blek dizajners”.

Postojali su navodi da bi ona na inauguraciji mogla da se pojavi u skladu sa indijanskim nasleđem, u takozvanom sariju, ali to je izostalo.

Danas je istorijski dan za Ameriku, zato što se prvi put desilo da je potpredsednica tamnoputog i azijskog porekla, a boja kaputa u kom je došla za nju ima poseban značaj, jer je upravo tu boju nosila i Širli Čisholm, prva Afroamerikanka koja se kandidovala za predsedničko mesto SAD 1972. godine.

Džil Bajden, nova prva dama i supruga novog predsednika SAD Džoa Bajdena, obukla je odeću američkih dizajnera.

Obukla je plavi kaput od tvida, sa baršunastim manžetnama, ukrašenim Svarovski kristalima, koji se savršeno slaže sa maskom za lice.

Njenu odevnu kombinaciju dizajnirala je Aleksandra O'Nil, kreatorka rođena u Koloradu, prenosi B92.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana