Engleski klubovi spiskali 1,2 milijarde evra

Agencije
Engleski klubovi spiskali 1,2 milijarde evra

Liverpul - Utakmicom Liverpula i Noriča, koja je na rasporedu večeras od 21 čas, kreće nova sezona najskuplje fudbalske lige svijeta, engleskog Premijeršipa, a prelazni rok za te klubove završen je sinoć, bar što se tiče dolazaka igrača.

Već po navici, klubovi nisu štedjeli ni ovog ljeta pa su spiskali 1,215 milijardi evra na pojačanja, a prednjačila su dva mančesterska kluba, Junajted i Siti, koji su potrošili 159, odnosno 155 miliona evra na dolaske igrača. “Crveni đavoli” već nekoliko sezona ne bore se za titulu pa kupovinom novih igrača žele da vrate primat koji su imali u eri ser Aleksa Fergusona, dok se “građani” ne zadovoljavaju titulama nacionalnog prvaka, već žele da klupske vitrine ukrase peharom Lige šampiona. Povratnik u Premijer ligu Aston Vila ne želi ponovo da bude član Čempionšipa pa je potrošila nevjerovatnih 148 miliona evra, dok je iza nje Arsenal sa 116,7 miliona i on zatvara krug ekipa koje su potrošile više od 100 miliona. Pri tom nije uračunat navodni transfer Davida Luiza iz Čelzija vrijedan 8,6 milina evra. Ni ekipe iza njih nisu imale “zmiju u džepu” pa je Vulverhempton izdvojio 97 miliona evropskih novčanica za pojačanja, Everton 89,5, Lester 85,1, Vest Hem 79,7, Totenhem 71, Njukasl 68,4, Brajton 65,7, Bornmut 56,5... Zanimljivo, osvajač Lige šampiona Liverpul nije doveo nikoga osim mladog Seta van den Berga (17) kojeg je Jirgen Klop platio Cvoleu 1,9 miliona evra.

Kada je u pitanju zarada od prodaje igrača, svih 20 premijerligaša sakupilo je 530 miliona evra, najviše je profitirao Čelzi sa 120 miliona evra, a najveći dio toga stigao je od Edena Azara koji za 100 miliona prešao u Real Madrid i za sada je najskuplji transfer ljeta. Dobro su prošli Lester (87), Mančester siti (69), Everton (67), Kristal Palas (55,7)... Zanimljivo je da Mančester junajted, Aston Vila, Brajton i Šefild junajted nisu nikoga prodali, odnosno njihova zarada je nula evra. Moramo imati u vidu da “crveni đavoli” treba da prodaju Interu napadača Romelua Lukakua za 80 miliona evra, a samo se čeka potvrda jer je Lukaku već u Milanu.

Najskuplji fudbaler koji je ovog ljeta potpisao ugovor sa klubom iz Premijer lige je reprezentativac Engleske Hari Megajver koji igra na poziciji štopera i iz Lestera je stigao na “Old Traford”, dok nije bilo posebno zvučnih imena kao nekih ranijih godina.

Pet najskupljih

1. Hari Megvajer 87 (Lester - Man. junajted)

2. Nikolas Pepe 80 (Lil - Arsenal)

3. Rodri 70 (Atletiko M. - Man. siti)

4. Žoao Kanselo 65 (Juventus - Man. siti)

5. Tangaj Ndombele 60 (Lion - Totenhem)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana