Bitka za trofej 3.984 kilometra od kuće

Agencije
Bitka za trofej 3.984 kilometra od kuće

BAKU - Daleko od Engleske, na granici Evrope i Azije u Bakuu, biće odigrano finale Lige Evrope, u kojem će snage odmjeriti dva tima s Ostrva.

Ko će podići pehar drugog po kvalitetu evropskog takmičenja biće poznato večeras od 21 čas, kada će snage odmjeriti Arsenal i Čelzi. Klubovi iz Londona prešli su 3.984 kilometra do Bakua da bi odigrali 198. međusobni duel, a prvi put naći će se jedni naspram drugih u finalu evropskog takmičenja, dok su prvi međusobni meč odigrali 1907. godine. Arsenal je dobio 76, Čelzi 63 meča, a 58 utakmica završeno je neriješenim rezultatom. Arsenal je bez poraza završio takmičenje u grupnoj fazi sa lisabonskim Sportingom, Vorsklom i Karabagom, da bi potom bio bolji od Bate Borisova, Rena, Napolija i Valensije. Čelzi, takođe, nije imao problema u grupnoj fazi, gdje je igrao protiv Bate Borisova, Mol Videotona i PAOK-a, a poslije toga od Malmea, Dinamo Kijeva, praške Slavije i Ajntrahta.

Oba tima dobila su po 14 utakmica, a “tobdžije” su postigle 29 golova, dok su “plavci” dali tri više. Arsenal je šest puta do sada igrao protiv engleskih timova u evropskim takmičenjima i nije upisao pobjedu uz dva remija. Biće ovo četvrto finale Lige Evrope u kojem igraju timovi iz iste zemlje, a drugi put da igraju Englezi međusobno. Totenhem je savladao Vulverhempton s ukupnih 3:2 1972. godine. Atletiko Madrid je pobijedio Atletik Bilbao 2012., a godinu ranije Porto je savladao Bragu.

Arsenal ima samo jedan evropski trofej u svojim vitrinama, i to Kup pobjednika kupova 1994. godine, dok je Čelzi mnogo uspješniji u Evropi, pa je 2012. osvojio Ligu šampiona, a Ligu Evrope iduće godine. Pobjednik Kupa pobjednika kupova osvajao je 1971. i 1998. kada je slavio i u Superkupu Evrope. Rezervnom golmanu Arsenala, a nekada standardnom članu Čelzija, Peteru Čehu biće ovo posljednja utakmica, mada nije poznato hoće li uopšte braniti, dok bi “plavac” Eden Azar mogao da odigra posljednji meč jer se mnogo govori o njegovom odlasku. Kapacitet stadiona u glavnom gradu Azerbejdžana je 68.700 mjesta, a Arsenal i Čelzi su dobili po 6.700 karata, mada je veliko pitanje koliko će doći njihovih pristalica koji su izrazili nezadovoljstvo zbog dalekog i skupog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana