Završnica prvog dijela sezone Lige BiH istinska lakrdija: Minut ćutanja za košarku

Dejan Marić
Završnica prvog dijela sezone Lige BiH istinska lakrdija: Minut ćutanja za košarku

BANjALUKA - Integritet košarkaške igre ozbiljno je narušen u završnici Ligi BiH u kojoj je radila “federalna kuhinja” pa je tako klub iz Republike Srpske, Borac, po svoj prilici izvisio za plasman u Ligu za šampiona.

Konačan plasman znaće se u petak naveče, nakon duela Slobode i Čapljine, međutim, trebalo bi da se desi čudo pa da Tuzlaci izgube taj meč i ostanu bez vize za nastavak sezone.

A upravo su oni sve zakuvali kada su izvršili enorman pritisak na arbitre tokom gostovanja kod Leotara prethodnog vikenda. Četa Damira Mulaomerovića je gubila i, nezadovoljna suđenjem, napustila parket. A kada se vratila na teren, dobila je poklon pošto su domaćinu na pravdi boga isključeni najbolji košarkaši. Epilog svega je pobjeda Slobode poslije produžetka, na koju se nadovezao volšeban trijumf nad Sparsima. Lider je vodio najvećim dijelom meča, u samom finišu imao prednost 81:75, a onda je potpuno stao i dozvolio domaćinu da duel završi serijom 7:0 za veliko slavlje vrijedno prolaza dalje.

A ako je to bila lakrdija, šta tek onda reći za okršaj Sparsa i Čelika. Sarajlije su pod vrlo sumnjivim okolnostima dozvolile autsajderu da ga porazi na njegovom parketu, slavi sa 78:64 i tako, po svemu sudeći, iz trke izbaci Borac. Neki će reći i da su se u vodećem timu elite prepali “crveno-plavih”, koji su na posljednjih 16 mečeva upisali čak 14 pobjeda, pa su zato lako prepustili bodove Tuzlacima i Zeničanima.

Banjalučani su u tim trenucima i “Boriku” bili bitku sa Leotarom, a kada su saznali epilog duela iz Sarajeva, košarkaši oba tima su prva dva napada u trećoj četvrtini samo prevodili loptu preko centra i puštali da vrijeme istekne. Na taj način su digli glas protiv najblaže rečeno čudnih rezultata federalnih ekipa. Borčev strateg Dragan Nikolić ovaj čin je nazvao minutom ćutanja za košarku, dok su nešto kasnije iz kluba poručili kako sumnjaju da su “nekošarkaški” faktori uticali na konačan rasplet na tabeli.

Bilo kako bilo, Banjalučani bi uskoro mogli dobiti priliku da se osvete Sparsima. Jer, oba tima igraju plej-of Druge ABA lige i nije isključeno da ukrste koplja u regionalnom nadmetanju. Borac će prvo snage odmjeriti sa Podgoricom, u duelu koji je na programu u ponedjeljak, 19. aprila.

- Kvalitet uvijek pobijedi na kraju, a mi ga sigurno imamo. Borac se vratio na veliku scenu i treba da budemo ponosni zbog toga. Nepravda će biti ispravljena uskoro, jer ovi momci imaju kapacitet da to dokažu! Samo Borac, samo Banjaluka! - navodi se u kratkom klupskom saopštenju.

Plaćen ceh lošem startu

Borac je na kraju bio žrtva “federalne kuhinje”, jer se teško odati utisku da su sporne utakmice režirane. To treba da bude vrijedna lekcija za Banjalučane pred izazove koji slijede. Ono iz čega “crveno-plavi” takođe moraju da izvuku pouke je start sezone u kojem nisu igrali na sadašnjem nivou. Kampanju su otvorili porazima od Slobode, Sparsa, Širokog i Proma, nakon čega su morali da jure zaostatak i u napornom ritmu igranja i po tri meča sedmično, stigli nadomak cilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana